Hlavní obsah

Pechlát, Dobrý a Formanová v černé komedii Okupace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už 5. srpna vstoupí do kin Okupace. Debutující režisér Michal Nohejl rozpracoval historku o opilém sovětském vojákovi, který koncem šedesátých let přijde nepozván na večírek.

Trailer filmu Okupace

 
Článek

Hlavní postavy ztvárnili Martin Pechlát, Otakar Brousek ml., Antonie Formanová, Cyril Dobrý, Pavel Neškudla a ukrajinský herec Aleksey Gorbunov.

„Večírek herců po představení naruší návštěva nezvaného hosta. Namol opilý a ozbrojený ruský důstojník přišel prodat kanystr armádního benzínu, jenže obchod se zvrhne v závody v pití vodky a Rus, zaujatý nejen pohlednou Miladou, ale hlavně komickou zbabělostí všech přítomných mužů, se k odchodu nemá. Atmosféra houstne,“ popsali tvůrci zápletku.

Foto: Bontonfilm

Martin Pechlát a Antonie Formanová (Okupace)

„Já osobně mám rád Švejka a historka o nezvaném hostovi mi přesně do švejkovského modelu zapadala. Ukazuje, jak my Češi fungujeme ve vypjatých situacích. Když máme bojovat proti nějakému zlu, tak nejdeme s flintou v ruce, ale uděláme si z toho trochu legraci,“ tvrdí Nohejl.

Atmosféru snímku umocňují i prostory normalizačního kulturáku v Novém Strašecí - prosklená kancelář ředitele divadla, komorní bar, foyer s mramorovou podlahou, nástěnné kamenné dekorace i divadelní sál. Zásadně byl pro účely natáčení přestavěn bar, jemuž tvůrci dodali jeho charakteristické načervenalé přítmí.

„Prostor kulturáku měl sám o sobě úžasnou atmosféru, která vybízela k použití barevných filtrů, podobně jako z jedné scény v kabaretu v Godardově filmu. Cílem bylo, aby z filmu nečišela typická normalizační šeď, aby se na film hezky koukalo a měl určitý styl,“ dodal Nohejl.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám