Hlavní obsah

Oscar mění pravidla, film už nemusí do kin

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli pandemii se dočasně mění letité pravidlo, že film kandidující na Oscara musí být uveden nejméně sedm dní v běžném kině v okrese Los Angeles.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Oscar

Článek

Jak organizátoři filmových cen upozorňují, změna neznamená, že může být na Oscara nominováno cokoliv. Film by musel mít alespoň plánovanou kinopremiéru (i když se neuskutečnila) a také musí být dán k dispozici na streamovací službu sloužící členům akademie.

„Akademie pevně věří, že není lepší způsob, jak si užít kouzlo filmu, než ho vidět v kině. Nicméně tato historicky tragická pandemie covid-19 si vynutila dočasnou výjimku v pravidlech našich cen,“ sdělilo vedení oscarové akademie.

Oscary: Nejlepším filmem je Parazit, nejlepšími herci Zellwegerová a Phoenix

Film

Jakmile budou kina normálně fungovat, sedmidenní pravidlo se zase vrátí. Akademie ale připustila, že už nebude trvat na tom, aby šlo o kina v okrese Los Angeles, a zahrne sály v New York City, Chicagu, Miami nebo v Atlantě.

Dojde ještě k dalším menším změnám, třeba kategorie střih zvuku a mix zvuku se spojí do jedné společné. Celkový počet kategorií tak má být 23. Všichni členové akademie budou také nyní hlasovat už v předběžném kole kategorie nejlepší neanglicky mluvený film.

Reklama

Výběr článků

Načítám