Hlavní obsah

Nejvýdělečnější film roku? Čínské drama, o kterém jste asi ani neslyšeli

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Covid zamával s kiny takovým způsobem, že se celosvětově nejvýdělečnějším filmem roku 2020 stal čínský vlastenecký válečný snímek Osm set s tržbami cca 470 milionů dolarů. Za normálních podmínek by takové tržby na první místo zdaleka nestačily.

Trailer filmu The Eight Hundred

 
Článek

Slovo „celosvětově“ je tentokrát trochu zavádějící, drtivá většina tržeb snímku je totiž z Číny, která otevřela kina, zatímco ve velké části Evropy a Ameriky jsou většinu roku kina zavřená. Česká kina čínský film vůbec neuvedla. Vzhledem k jeho tématu je nepravděpodobné, že by se pro Čechy stal hitem roku.

Foto: Huayi Tencent Entertainment

Čínský film Osm set

Předloňské tržby měly úplně jiné rozměry. Nejvýdělečnější film Avengers Endgame si připsal 2,8 miliardy dolarů, Lví král 1,7 miliardy a Ledové království 2 zhruba 1,5 miliardy.

Foto: Falcon

V roce 2019 byl úplně jiný svět - Avengers Endgame si připsal 2,8 miliardy dolarů.

Film Osm set zachycuje bitvu o Šanghaj. Japonci v roce 1937 zaútočili na tento významný přístav, který Číňané bránili asi 3 měsíce, ale po těžkých ztrátách museli ustupovat. Nakonec jen pár stovek vojáků zuřivě bránilo skladiště proti tisícům japonských dobyvatelů.

Natáčení se připravovalo deset let a rozpočet se odhaduje na 80 milionů dolarů. Recenze se většinou shodují, že jde o drahý akční film plný výbuchů a propracovaných triků, který ale občas nemá logiku ani pořádné postavy. Západní divák se v něm lehce ztratí.

RECENZE: Helvete! Kde najít chlapa na Vánoce

Film

Na druhém místě v roce 2020 skončila akční komedie Mizerové navždy s Willem Smithem a Martinem Lawrencem. Vydělala zhruba 426 milionů dolarů. Třetí je Můj lid, má vlast, opět čínský film, který vydělal cca 422 milionů dolarů. Žádný z uvedených snímků by se v roce 2019 nedostal ani do první desítky.

TOP 10 - nejvýdělečnější filmy v roce 2020:

1. Osm set, 470 mil.

2. Mizerové navždy, 426 mil.

3. Můj lid, moje vlast 422 mil.

4. Tenet, 362 mil.

5. Demon Slayer: Mugen Train, 340 mil.

6. Sonic the Hedgehog, 320 mil.

7. Dolittle, 250 mil.

8. Jiang Ziya, 243 mil.

9. Birds of Prey, 201 mil.

10. The Sacrifice, 170 mil.

(tržby v amerických dolarech)

Reklama

Výběr článků

Načítám