Hlavní obsah

Nejnavštěvovanějším filmem roku byly Ženy v běhu, tržby kin rostou

Do tuzemských kin zavítalo v roce 2019 přes 18,3 milionu návštěvníků, což je o 12 procent více než předloni. Jde o nejlepší výsledek od roku 1993, kdy do kin dorazilo bezmála 21,9 milionu diváků. Tržby se loni meziročně zvýšily o 15 procent na 2,6 miliardy korun, uvedla Unie filmových distributorů.

Foto: Cinemart

Ženy v běhu.

Článek

Podle filmařů za úspěchem tuzemských kin stojí dobrá kondice tuzemské ekonomiky a fakt, že loňský rok byl mimořádné bohatý na české i zahraniční filmové hity. V roce 2019, kdy se průměrné vstupné meziročně zvýšilo ze 138,82 koruny na 142,83 koruny, se nejnavštěvovanějším snímkem stala komedie Ženy v běhu.

Snímek režiséra Martina Horského získal v rámci cen Český lev nestatutární Cenu filmových fanoušků. Navštívilo ho 1,54 milionu diváků a vydělal zhruba 212 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Bohemian Rhapsody. Rami Malek dostal za roli Freddieho prestižní ocenění Zlatý glóbus.

Z českých filmů se mezi dvacítku nejnavštěvovanějších filmů probojovaly ještě čtyři další komedie. Na sedmém místě skončila Poslední aristokratka, dvanáctý je snímek Přes prsty, sedmnáctá Teroristka a pořadí top 20 uzavírají Vlastníci.

Foto: Disney

Ledové království 2.

Nejúspěšnějším distributorem je Falcon (40,1 procenta), který je držitelem licencí na značky jako Marvel, Star Wars nebo Pixar. Na druhém místě je CinemArt (31,2 procenta) sázející na tuzemské filmové hity, třetí místo drží Warner Bros (12,3 procenta). Dohromady si tato trojka rozděluje téměř 85 procent českého filmového trhu.

RECENZE: Poslední aristokratka. Milá rodinná pohádka spíše než komedie

Kultura

Nejnavštěvovanější filmy roku 2019

1.    Ženy v běhu

2.    Avengers: Endgame

3.    Bohemian Rhapsody

4.    Ledové království 2

5.    Jak vycvičit draka 3

Reklama

Výběr článků

Načítám