Hlavní obsah

Modrá krev III. ČT se znovu vydává za tajemstvími českých šlechticů, navštívila i Habsburky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, jaká mají rodová hesla Salmové, Stránští? Kde žijí? Kolik mají obvykle členové jejich rodin křestních jmen? Zajímají-li vás odpovědi na tyto i další otázky spojené s českou šlechtou, pusťte si ve středu večer program ČT2. Právě tahle stanice bude vysílat první díl pořadu Modrá krev III. Průvodcem třetí série bude opět František Kinský.

Foto: Česká televize

František Kinský (Modrá krev)

Článek

„Všechny šlechtice, s nimiž jsme si povídali, spojuje jedna věc: nikdy si nestěžovali na to, jak to měli těžké. Ačkoli po roce 1948 přišli o své majetky, končili ve vězeních, žili v nedůstojných podmínkách, museli emigrovat…, vždy vše shrnuli: ano, byla to těžká doba, ale nám pomáhala víra, láska, rodina,“ uvedl Kinský na akci představující pořad.

Jeho tvůrci se shodují v tom, že čeští šlechtici je přijali velmi otevřeně. A byli skvělými hostiteli. Ve třetí sérii se tak mohou diváci těšit na Salmy, Waldsteiny, Stránské, Strachwitze, Zejdlice nebo Dobrzenské. „A Habsburky,“ doplnil Kinský s tím, že si je vědom, že nejde o české šlechtice, ale když dostali možnost natáčet s nimi, nezaváhali. „Upřímně, kdo by je odmítl, že?“ žertoval.

Režisérka, scenáristka a autorka cyklu Alena Činčerová jej doplnila: „Habsburkové u nás seděli na trůně téměř čtyři století. A modrou krev určitě mají. Kdyby nevznikla naše samostatná republika, byl by Karel Habsbursko-Lotrinský naším králem a císařem. Říká ale, že krev má červenou. A že je dobře, když člověk sám sebe nepřeceňuje.“

Třetí série vznikala vedle Česka také v zahraničí. Štáb se vydal do Vídně, Mnichova, Istanbulu či do italského Duinu. Natáčení probíhalo od roku 2018. Na dva roky ho pak přerušila pandemie.

Hraběnka, která myla nádobí v jídelně. Vrací se seriál Modrá krev

Kultura

Jak Vánoce slavila šlechta? Zdeněk Sternberg vzpomíná na dárky od babičky

Žena

Reklama

Související témata:
Seriál Modrá krev
František Kinský

Výběr článků

Načítám