Hlavní obsah

Lidé se v Rudolfinu loučili s Jiřím Menzelem

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Lidé se v pátek loučili s legendou českého filmu, oscarovým režisérem Jiřím Menzelem. Pietní shromáždění se konalo v pražském Rudolfinu. Menzel zemřel 5. září v 82 letech.

Záznam: Poslední rozloučení s Jiřím MenzelemVideo: Novinky

 
Článek

V Rudolfinu platí opatření podle vládních nařízení, takže všichni hosté museli mít roušky a do budovy vcházet po dvojicích.

Viktor Preiss se přišel rozloučit s Jiřím Menzelem.Video: Novinky

Lidé si měli přinést i vlastní psací potřeby, pokud chtěli psát do kondolenční knihy.

Menzelova kariéra zažila pád po invazi Sovětů, píše Hollywood Reporter

Film

Vzhledem k památkové ochraně budovy není možné pokládat třeba na schodiště k Rudolfinu svíčky. Bude tak ale možné učinit v blízkém parčíku, kde se také bude konat panelová výstava Rozmarná léta Jiřího Menzela.

Podle posledního přání Menzela se nepočítalo s veřejným pohřbem. K pietnímu shromáždění se Menzelová rozhodla po velkém zájmu přátel, kolegů a fanoušků úspěšného filmaře.

Aleš Cibulka se také přišel rozloučit s Jiřím Menzelem.Video: Novinky

Filmový režisér, divadelní tvůrce i herec Jiří Menzel jako jeden z mála českých tvůrců, kteří získali sošku americké filmové akademie, proslavil českou kinematografii už na začátku své kariéry. Oscara dostal za film z roku 1966 Ostře sledované vlaky, natočený podle románu Bohumila Hrabala. Podle jeho knih točil Menzel i později. Další náměty, které vedly k divácky úspěšným a dodnes hraným filmům, mu poskytoval Zdeněk Svěrák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám