Hlavní obsah

Jan Žižka jako akční hrdina

Snímek Jan Žižka nabízí trailer. Film Petra Jákla se odehrává v roce 1402 a hrají v něm společně američtí i čeští herci.

Trailer filmu Jan ŽižkaVideo: R.U. Robot studios

 
Článek

Samotného Žižku hraje Američan Ben Foster, další role třeba Michael Caine, Matthew Goode, Til Schweiger a Vinzenz Kiefer. Z českých herců se objeví Karel Roden, Ondřej Vetchý, Marek Vašut, Jan Budař či Ben Cristovao a z neherců třeba Lukáš Krpálek, David Svoboda a Roman Šebrle.

„Politická situace byla tehdy hodně podobná té naší současné. Politici se hádali, chtěli si pro sebe urvat co nejvíc moci a peněz,“ tvrdí Jákl. „V té době začal kázat Jan Hus v Betlémské kapli a rozeběhly se události, které vedly nakonec k jeho upálení.“

Film se odehrává v době, o které víme jen velmi málo, a o reálném Žižkově mládí téměř nic. Filmový Žižka a skupina jeho žoldnéřů jsou najati na ochranu králova zástupce. Jan prokáže skvělé strategické a bojové schopnosti. Následně je pověřen službou pro samotného krále, Václava IV.

Foto: Bioscop

Ben Foster (uprostřed)

Zemi ale ve skutečnosti ovládá Jindřich z Rožmberka, nejbohatší velmož království. Jan dostává delikátní úkol unést Rožmberkovu snoubenku Kateřinu. Tím se nevyhnutelně zaplétá do vysoké politiky. Od té chvíle nemá na vybranou. Musí bojovat.

Film Jan Žižka vstoupí do českých kin 8. září. Bude uváděn také v zahraničí, a proto vznikly dvě jazykové verze filmu, v originále s titulky a v českém dabingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám