Hlavní obsah

Exšéf Homolky Dbalý dostal za korupci sedm let vězení

Právo, Jakub Kotalík
Praha
Aktualizováno

Někdejší ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý stráví za mřížemi sedm let za ovlivňování zakázek a příjímání úplatků. Odvolací Vrchní soud v Praze mu rovněž potvrdil peněžitý trest téměř 11 milionů korun. Verdikt je pravomocný.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dbalý u soudu. Archivní snímek

Článek

Obžaloba kladla Dbalému za vinu, že v pozici šéfa nemocnice přijal úplatky za nezákonné uzavírání smluv v letech 2008 až 2011. Případ se týkal tří okruhů zakázek. Šlo o poradenské a konzultační služby, na účetní a medicínsko-právní služby a na právní služby, které nemocnici poskytovala advokátní kancelář Šachta & Partners (dnes MSB Legal) spojovaná s lobbistou Ivo Rittigem.

Dbalý zdržoval soud zbytečně, nemocný nebyl

Krimi

Vedle lékaře čelili obžalobě také bývalá nemocniční účetní Emilie Bialešová a advokát z MSB Legal David Michal. Oba dnes vinu odmítli a vrchní soud žádali o další dokazování. „Došlo k naprosté destrukci práv obhajoby a popření práva na spravedlivý proces,“ kritizoval právník Michal to, jak prvostupňový soud řízení vedl.

Vrchní soud však případ k první instanci nevrátil a rozhodl o trestech sám. Michalovi vyměřil dvouletou podmínku a peněžitý trest 2,4 milionu korun. Účetní Bialešová dostala tříletý podmíněný trest.

Bylo známo, že pan Dbalý pije první ligu
odsouzená účetní nemocnice

Klíčovým důkazem proti Dbalému byl jeho deník, který policie objevila při domovní prohlídce. Podobně tomu bylo i v první kauze, která se týkala zmanipulovaných zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu gama nože, a ve které Dbalému soud vyměřil devítiletý trest.

Že pražský městský soud k Dbalého deníku přistupuje jako k důkazu, kritizovali obhájci obžalovaných. „Bylo známo, že pan Dbalý pije první ligu, a je zřejmé, že se mu ty zápisy musely časově plést,“ argumentovala ve středu Bialešová. Nicméně odvolací senát se shodl, že deník může jako důkaz sloužit. „Deník v zásadních věcech odpovídá jiným důkazům,“ řekl předseda senátu Jiří Lněnička.

Žalobci poslali k soudu poslední kauzu, která se týká exšéfa Homolky

Krimi

Dbalý je ještě obviněn také ve třetí části případu, jež souvisí například s dodávkou pro pracoviště navigované chirurgie. Soud chtěl toto stíhání zastavit se zdůvodněním, že už by nebyl dán téměř žádný prostor pro další významné navyšování trestu. Na základě stížnosti státního zástupce však stíhání pokračuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám