Hlavní obsah

Hrabě Monte Christo v Cannes. Francouzský trhák roku

Nová adaptace románu Alexandra Dumase Hrabě Monte Christo byla s velkou pompou promítnuta na festivalu v Cannes mimo soutěž. Podle ohlasů splnila očekávání. Vše nasvědčuje tomu, že půjde o populární trhák.

Ukázka filmu Hrabě Monte ChristoVideo: Bioscop

 
Článek

Rok po dvoudílném opusu Tři mušketýři natočila dvojice francouzských scenáristů a režisérů Matthieu Delaporte a Alexandre de La Patellière vydařený film, jenž drží diváka v napětí téměř tři hodiny. V takovém rozpoložení se ocitlo 2300 lidí, kteří byli na premiéře v Grand Théâtre Lumière v Cannes.

Herec Pierre Niney vklouzl do kůže Edmonda Dantese, hlavní postavy Dumasova příběhu, jako by se v ní narodil. Od začátku táhne film s uhrančivou přesvědčivostí. Producenti si ho vybrali mimo jiné proto, že je miláčkem mnoha generací diváků, od teenagerů, díky seriálům Casting a Fiasco na Netflixu, až po starší fanoušky filmů Black Box a Yves Saint Laurent. Postavu ztvárňuje s přesnými gesty v dramatických protikladech, což jí dává hloubku a plasticitu.

Nový Hrabě Monte Christo se poprvé představuje

Film

Nový Hrabě Monte Christo je věrný původnímu knižnímu textu i jeho jazyku a s přesností pojímá vzestupy i pády děje. Na plátně je vzrušující a napínavý, i když většina diváků jeho průběh zná. Problém, jak se vyhnout klišé a opakování, totiž vyřešili autoři jednoduše. Důsledně se vrátili ke knize.

„Instinkty, vitalita, živost a rychlost vyprávění, láska, dobro, iluze i superpadouši. Vše je tam, připraveno přímo k použití. Každopádně je to lepší, než abychom vytvářeli nějakého vlastního superhrdinu,“ uvedli režiséři na tiskové konferenci.

Rozpočet miliarda korun

Kromě Pierra Nineyho ztvárnili hlavní role Pierfrancesco Favino, Laurent Lafitte, Bastien Bouillon či Anaïs Demoustierová. Rozpočet filmu byl 43 milionů eur (cca mld. Kč), což je na francouzské poměry mimořádné.

Niney ve svém tweetu prozradil, že úvodní scény a útěk z Château d'If se natáčely v Lites Studios, největších evropských vodních studiích v Bruselu, kde se točil třeba Titanic. Dalších 77 dní natáčení představovalo pro štáb a herce náročnou cestu od Château d'Aubiry přes Occitanii, Provence až po Maltu, kde se točily exteriéry, které ve filmu nahradily přístav v Marseille.

Návštěvníci festivalu hledali odpověď na otázku, proč jsou prestižní francouzské filmy s oblíbenými herci stále častěji zařazovány „mimo soutěž“. Odpověď je zajímavá. Oficiální výběr filmů zásadně ovlivňuje společensko-politická tematika. Pokud v nich není, cílem uvedení mimo soutěž je upozornit na to, že vznikají i výborné neangažované filmy.

V případě snímku Hrabě Monte Christo, který bude mít v českých kinech premiéru 4. července, je to ovšem výběr poněkud podceněný. Bezpráví a pomsta, které zobrazuje, jsou velmi lidské a světem hýbou od počátku dějin.

RECENZE: Film Tři mušketýři: Milady je trochu nový příběh

Kultura

RECENZE: Furiosa prahne po pomstě a nabízí komplexnější ponoření do světa Šíleného Maxe

Film

Výběr článků

Načítám