Hlavní obsah

Greta je zpět. Krátce po filmu bude mít i seriál

Minisérie z dílny BBC Greta Thunberg: A Year to Change the World už se pomalu blíží na obrazovky. „Klimatická Greta“ se tak dočká dokumentárního seriálu jen krátce po uvedení filmu.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Greta Thunberg dorazila na 50. zasedání Světového ekonomického fóra

Článek

Natáčení materiálu pro sérii začalo už v roce 2019, když bylo Gretě šestnáct. Procestovala řadu zemí a mapovala dopady oteplování. Práce pak pokračovala i u ní doma ve Švédsku, když v roce 2020 koronavirová pandemie pozastavila celý svět.

Thunbergová vyvolává se svými emotivními projevy o klimatu nadšení, ale také nenávistné a vulgární reakce. Podobně to dopadlo se švédským celovečerním filmem Greta, který byl uveden na internetu v roce 2020. Do českých kin se kvůli pandemii nikdy nedostal a jeho uvedení zůstává nejisté. Sledoval cestu dospívající dívky od osamělé stávky pro klima před švédským Parlamentem až po celosvětový zájem médií a cestu lodí přes Atlantik do Ameriky.

„Film ukazuje rostoucí mezeru mezi dopady zhoršujícího se klimatu a varováním vědců na jedné straně a činy světových vůdců na straně druhé,“ řekl k němu režisér Nathan Grossman.

Klimatická aktivistka se po dlouhé cestě v roce 2020 vrátila do školy. „Moje roční absence ve škole je u konce. Být konečně zpátky je skvělý pocit,“ popsala svůj návrat.

Když nedávno oslavila osmnáctiny, uvedla mimo jiné, že si nikdy nebude kupovat oblečení. „Sama prostě nové oblečení nepotřebuji. V nejhorším případě si můžu pořídit nějaké z druhé ruky,” uvedla. Dodala, že lidi, kteří žijou jinak, neodsuzuje.

Kdo vydrží a neusne? Komiksová Liga spravedlnosti bude mít 4 hodiny

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám