Hlavní obsah

GLOSA: Milí kritici, tohle je – proboha – zase kdo?

Filmové České lvy pro nejlepší snímky roku 2022 máme za sebou už více než měsíc. O uplynulém víkendu proběhly Ceny Anděl hodnotící stejné období v hudbě. V pondělí byly předány ceny Magnesia Litera nejlepším spisovatelům. Ano, je hezké pochválit se. Ovšem čím dál častěji se tváří v tvář těm, kteří se radují, sama sebe ptám: tohle je (zase) kdo?

Foto: Tomáš S. Polívka

Diváci na Colours of Ostrava

Článek

Ano, možná se to některým může zdát až neprofesionální, jenže já se vám přiznat musím: nad rozhodováním akademiků a kritiků se mi jaksi vytratil účel rozdávání cen.

Jako by se shodli, že nejlepší film, skladba, kapela, kniha musí pocházet od člověka, jehož znají často jen oni, odborníci. Jen pro pořádek. Nejvíce Českých lvů získaly za rok 2022 snímky Il Boemo a Arvéd. Do kin na ně podle webu Kinomaniak.cz loni dorazilo 85 833, respektive 9 443 diváků. V případě prvního projektu lze vzhledem k tématu mluvit o úspěchu, ten druhý si tam na sebe rozhodně nevydělal.

A pojďme od filmů k Cenám Anděl. Ty podle očekávaní ovládl Miro Žbirka, jehož samozřejmě znám. Další nominovaní mi už často (znovu) unikali. Možná i proto, že jako členka generace Husákových dětí mám obecně blíž k punku než k elektronice. Při pohledu do tváří mně neznámých mě tak napadalo: to se hudbou všichni uživí? Poslech některých písní mi odpověď na mou všetečnou otázku moc nedal… Že by ovšem mohli být akademici zmatení, si myslel i oceněný Calin. Zpěvák, který žije v Česku, je světová megastar, „objeven“ byl až nyní. Tady si pro sebe píšu nevýznamný bod. Toho znám.

No a jakýmsi vrcholem rozporu mezi tím, co se líbí většině a odborníkům, pro mě byla včerejší Magnesia Litera. Nic proti – jistě kvalitním a smutným – básním. Nic proti Miloši Doležalovi, vlastně kolegovi, knize roku 2022. Ale to v Česku skutečně loni nevyšla lepší? A to novináři píšou tolik skvělých děl, která čeští porotci tolik čtou? V nominacích jich bylo hned několik. A zase, upřímně, ani jedna vítězná kniha knihkupectví nezbourala a už asi nezbourá. Ty, co tak činí pravidelně, ve výběru na ceny opět vůbec nebyly.

To jsou vážně slůvka bestseller, trhák, hit, populární, nejnavštěvovanější, nejprodávanější pro české kritiky a akademiky nežádoucí? Je pro dílo komerční úspěch přítěží?

Buď jak buď. Všem oceněným blahopřeju, stejně jako porotcům k jejich výběru. A těm, co také nevědí, proč se vyhlášení – někdy až nekonečně dlouhá – přenášejí v televizi živě, slibuji, že se za ně budu dívat příště ještě pozorněji. Musím. Bez toho nedokážu nezřídka popsat snímky, jež mi chodí pro urychlení procesu od fotografů přímo ze sálů, on-line, jenže bez legend…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám