Hlavní obsah

Film o Bobu Marleym volá po jednotě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký životopisný film Bob Marley: One Love zachycuje nejzajímavější část života hudební hvězdy dvacátého století, jamajského zpěváka a hudebníka Boba Marleyho. Oslavuje muže, který miloval svobodu, Jamajku, ale především reggae. Do českých kin vejde ve čtvrtek.

Trailer Bob Marley: One LoveVideo: CinemArt

 
Článek

Režisér Reinaldo Marcus Green ve své čtvrtém celovečerním snímku potvrdil talent pro natáčení silných životopisů.

Takový byl film Good Joe Bell z roku 2020, jenž byl natočen podle skutečné události, stejně tak Král Richard: Zrození šampionek (2021), který vypráví o otci tenisových sester Williamsových.

Bob Marley byl však podle něj úplně jinou výzvou. „Jak natočit film o někom, o kom si každý myslí, že ho zná? Pro mě nebyl ani tak důležitý scénář, ale práva na Marleyho písně a možnost mít je ve filmu. Podle mě jsou klíčem k pochopení jeho neuvěřitelného života,“ vysvětlil Green.

Zpěvačka Nneka: Nejsem závislá na potlesku

Kultura

Hlavní role se ujal britský herec Kingsley Ben-Adir. Dříve účinkoval zejména v divadelních představeních. Mimo to se objevil ve dvou epizodách historického kriminálního seriálu Gangy z Birminghamu a ve filmech Barbie (2023), Fotografie (2020), Noc v Miami… (2020), Noelle (2019) či Král Artuš: Legenda o meči (2017).

Magazínu People řekl: „Jako mnoho velkých umělců i on měl své chyby. Lidé, kteří ho znali, mě ale neustále upozorňovali, že byl nesmírně tvrdý muž.“

V rozhovoru pro Variety dodal: „Když jsem tu roli dostal, byl jsem ve stresu. Chtěl jsem být co nejlepší, ale nějakou dobu to nevycházelo. Chvíli mi trvalo, než jsem se uklidnil.“

Marleyho typický chraplavý hlas se ve filmu mísí s Ben-Adirovým. Písně zpívá jamajský hudebník, Ben-Adir, který hudební vzdělání nemá, se projevuje v tišších chvílích, kdy je Marley představován při psaní písní na gauči s akustickou kytarou v rukou.

Foto: Profimedia.cz

Bob Marley

„Nevěděl jsem, kdo je Kingsley Ben-Adir. Opravdu ne,“ vzpomínal pro magazín Vogue režisér Green. „Slyšel jsem to jméno a možná jsem ho i v něčem viděl, ale nevzpomínal jsem si na to. Potom jsem však zhlédl záznam s jeho prezentací a řekl si, že je to on. Líbilo se mi, jak přesvědčivý byl i jak pracoval s tichými pasážemi.“

Potom ještě vysvětlil: „Věděl jsem, že Boba Marleyho nikdy nenajdu. Nikdy bych nenašel někoho s jeho hlasem a vzhledem. Ale Ben-Adir měl základ.“

Po rozhovorech s Ramim Malekem a Austinem Butlerem, kteří se ujali hlavních rolí v životopisných filmech Bohemian Rhapsody, respektive Elvis, si byl Green jistý, že jeho volba je správná.

Producenty filmu Bob Marley: One Love, jenž mapuje roky 1976 až 1978, jsou členové Marleyho rodiny. Ziggy Marley, jeho syn, řekl: „Nebylo snadné zachytit tátovu podstatu. Nebyl jen obyčejný chlapík, byl jedinečný. Natáčeli jsme hollywoodský film, ale on nebyl hollywoodský člověk.“

Král reggae

Bob Marley byl jamajský zpěvák, skladatel a kytarista, který ve svých skladbách mísil převážně reggae, ska a rocksteady.

Narodil se 6. února 1945.

Na hudební scéně byl v letech 1962 až 1980. Se svou kapelou The Wailers i sám vydal třináct studiových alb.

Zemřel 11. května 1981 v nemocnici v Miami na Floridě, podlehl rakovině.

Jeho poslední slova patřila synovi Ziggymu, kterému řekl: „Za peníze život nekoupíš.“

„Kingsley si však vedl opravdu dobře. Jsou tam momenty, kdy si s rodinou říkáme: Jo, je jako táta. Chci, aby si lidi z filmu odnesli emoce, ale jeho hlubším poselstvím je, aby spolu žili v míru a lásce. Poselstvím je jednota,“ dodal pro server People.

Nakonec ještě vysvětlil, že on a jeho rodina byli ti, kteří se ohledně natáčení filmu obrátili na studio. Byli pak také zapojeni do všeho, co se dělo. Na natáčení se podílelo i dvě stě padesát jamajských herců a hudebníků, kteří do filmu vnesli svou kulturu a tvořivost.

Legendární Bob Marley plánuje dobýt kina

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám