Hlavní obsah

Film Nejlepší léta jednoho života zvítězil v soutěži Festivalu francouzského filmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film Nejlepší léta jednoho života nejvíce zaujal publikum v sekci Soutěž – Výběr české kritiky 22. ročníku Festivalu francouzského filmu. Čeští filmoví novináři vybrali do soutěže deset titulů z filmů dosud neuvedených na český trh.

Trailer k filmu Nejlepší léta jednoho života

 
Článek

Film režiséra Clauda Lelouche zvolila novinářka Kateřina Svátková z Českého rozhlasu, stanice Radiožurnál. „Jestli se dá hluboký cit slepit po půl století tam, kde skončil, je stejně těžká otázka, jako ptát se, jak navazovat po 53 letech na úspěch oscarového filmu Muž a žena. V Nejkrásnějších letech jednoho života před místy až dokumentaristickou kamerou Clauda Lelouche nacházíme Jeana-Louise Trintignanta a Anouk Aimée ve stejně přirozeném herectví, které známe z Muže a ženy. Lelouch se vyhýbá sentimentálnímu dramatu o ztrátě paměti i přeslazené romanci z podzimu života. Jeho film je vzpomínkou na film – je to koláž, kterou sám sobě i divákům dokazuje, že jeho kořeny jsou v tradici francouzské nové vlny,“ popisuje Kateřina Svátková vítězný snímek.

Těsně za vítězným filmem se umístil snímek Záhada jménem Henri Pick režiséra Rémi Bezançona. Film vybrala Magdalena Hrozínková z Českého rozhlasu Radio Prague International. Třetí místo v divácké soutěži patří filmu Christopha Honorého Pokoj 212. Film vybrala Jana Podskalská z Deníku. Soutěžní sekci Výběr české kritiky podpořila francouzská společnost TV5MONDE, která věnuje finanční podporu na uvedení vítězného snímku do české distribuce.

Foto: festivalff.cz

Nejlepší léta jednoho života.

22. ročník Festivalu francouzského filmu v České republice představil ve spolupráci s českými distributory dvanáct filmů, které budou po skončení festivalu uvedeny do běžné kinodistribuce. Do konce roku se diváci mohou vydat na filmy Portrét dívky v plamenech, Slitování, Bílá jako padlý sníh, Curiosa, Výjimeční, Yao, Rebelky a Bezstarostná dívka. Zbylé snímky budou uvedeny do české distribuce v následujícím roce.

Na 22. ročník Festivalu francouzského filmu dorazila delegace tvůrců a filmových profesionálů z Francie a osobně uvedla projekce svých filmů. Zkušená a uznávaná francouzská scenáristka a režisérka Anne Fontaineová uvedla projekci svého nejnovějšího snímku Bílá jako padlý sníh. Svůj režijní debut, snímek Curiosa, divákům představila jeho režisérka Lou Jeunetová. Delegace tvůrců doprovodila také dvě projekce Večera krátkých filmů, režisér Christophe Deram uvedl svůj film Crazy Hair, režisér Edouard Montoute film Má dáma s kamélií.  

Festival uvedl 50 filmů během 155 projekcí.

Festival francouzského filmu přináší do Česka desítky filmů s mezinárodním ohlasem

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám