Hlavní obsah

Festival Pragueshorts přináší hvězdy a nejlepší snímky loňského roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poosmnácté se v pražských kinech uskuteční Pragueshorts Film Festival, který nabídne nejlepší české i zahraniční krátké filmy uplynulého roku. Ve středu ho v kině Oko zahájí film španělského režiséra Pedra Almodóvara Zvláštní způsob života, ve kterém hraje šerifa americký herec Ethan Hawke.

Foto: KVIFF

Pedro Pascal a Ethan Hawke ve filmu Pedra Almodóvara Zvláštní způsob života

Článek

Hawke byl hostem Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary stejně jako Clara McGregorová, která loni přijela se svým otcem Ewanem McGregorem a nyní se představí v krátkém filmu Čerstvá krev. Třetím slavným hostem byl německý herec Udo Kier.

Foto: KVIFF

Čerstvá krev

Krátký film Mrtě smrtí, kde jej diváci uvidí, je dílem režiséra Jana Soldata, který vybral z jeho filmografie momenty, ve kterých herec umírá, a sestříhal z nich film. K vidění bude v pásmu Brutal Relax Show.

Festival krátkých filmů Pragueshorts zahájí snímek Pedra Almodóvara

Film

V Národní soutěži se utká patnáct snímků. Kromě filmů, které budou v rámci Pragueshorts uvedeny na plátně premiérově, představí festival i snímky, které už sklidily úspěch na zahraničních přehlídkách.

V Cannes měly premiéru Electra Darii Kashcheevy a Osmý den Petra Pylypčuka, snímek Deniska umřela režiséra Philippe Kastnera se představil na Berlinale.

Foto: KVIFF

Z filmu Darii Kashcheevy Electra

V Mezinárodní soutěži se o vítězství utká sedmadvacet zahraničních krátkých filmů. Mezi nimi budou i snímky oceněné na prestižních festivalech.

Z Cannes přijíždí Zlatou palmou ověnčený animovaný film 27, hlavní cenu na Berlinale zase získala filmová esej Housenky, film Studie o empatii zvítězil v Locarnu.

Jiří Mádl i dětské filmy

Soutěžní sekce Labo, představující neotřelé a inovativní přístupy k filmovému jazyku i formám vyprávění, letos čítá sedm děl z celého světa. Tuzemskou tvorbu zastupuje Zákon času Adély Babanové, který tematizuje naše podvědomí, strachy i sny vztahující se k budoucnosti.

Herec, scenárista a režisér Jiří Mádl, který letos chystá svůj třetí celovečerní film, na festivalu představí čtyři krátké snímky, ve kterých hraje nebo je režíruje.

Foto: KVIFF

Ostrov svobody, jeden z filmů s Jiřím Mádlem

V programu Beta boys bude k vidění šest filmů, které po svém nahlížejí do nitra kluků a mužů, na onu křehčí a méně zjevnou stránku maskulinity, protože ne každý chlap je alfa samec.

Pragueshorts dětem je program určený především předškolákům. Po jeho projekci pro ně bude připravena tvořivá dílna.

Chybět nebude ani Dlouhá noc s krátkým filmem, kdy budou mít lidé možnost zhlédnout jedenáct soutěžních filmů a k tomu vítěze mezinárodní soutěže a divácké ceny.

Režisérka Daria Kashcheeva: Nominace na Oscara mi otevřela dveře a pomohla získat české občanství

Styl

Ewan a Clara McGregorovi: Bylo skvělé spolu strávit tolik času

Na kus řeči

Může se vám hodit na Firmy.cz: Bio Oko

Reklama

Výběr článků

Načítám