Hlavní obsah

Festival francouzských filmů uvádí: Annette, Anarchisti a Jules a Jim

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes končí 24. festival francouzských filmů. Uvedl v předpremiérách několik aktuálních filmů, z nichž většina předtím prošla velkými mezinárodními přehlídkami, jako jsou festivaly v Benátkách nebo v Cannes, a ukázala, že francouzští filmaři bez ohledu na žánr žijí a točí pevně zakotveni v dnešní francouzské realitě.

Trailer k filmu AnnetteVideo: Aerofilms

 
Článek

I poslední den ještě nabídne několik premiérových projekcí. Muzikálové drama Annette režiséra Leose Caraxe s Marion Cotillardovou a Adamem Driverem v hlavních rolích zahajovalo letošní Cannes a prezident festivalu Pierre Lescure to komentoval: „Každý film Leose Caraxe je událost. A Annette je dar, v jaký milovníci kinematografie, hudby a kultury doufali, po kterém jsme v uplynulém roce toužili.“

Annette je příběhem zamilovaného páru Henryho a Ann, z nichž on je stand-up komik, ona skvělá sopranistka. Jejím úkolem je dojmout publikum krásou hudby, jeho zase lidi provokovat a rozesmát.

Foto: FFF

Adèle Exarchopoulosová a Tahar Rahim ve filmu Anarchisti.

Oba to dokážou velmi dobře, ale Henry přece jen nemůže přenést přes srdce, že v očích veřejnosti nejsou rovnocenní, že jí se dostává mnohem větší vážnosti a obdivu než jemu. A jak už to bývá, Henry začne postupně na Ann jako umělec i jako muž žárlit. A pak se jim narodí dítě Annette s mimořádným darem a vše se změní.

Scénář napsali sami autoři hudby Russell a Ron Maelovi alias Sparks. Film začíná velkým pochodem tvůrců v čele s Cotillardovou a Driverem a včetně Caraxe, bratrů Maelových a chlapeckého sboru z nahrávacího studia do ulic za stálého skandování „Tak můžeme začít“. A pak už sledujeme velkou romantiku a lásku a postupně film tmavne a tmavne.

Režijních nápadů je v něm spousta, Carax je filmař nesmírně kreativní a je vidět, že naprosto přesně věděl, co chce, a to také natočil.

Dalším filmem závěrečného dne je snímek Anarchisti režiséra Elieho Wajemana a odehrává se v Paříži v roce 1899. Policista Jean Albertini v podání herce Tahara Rahima je sirotek pocházející z velmi skromných poměrů. Když ho velitel vybere, aby infiltroval skupinu anarchistů, je to pro Jeana příležitost, jak získat vyšší hodnost.

Foto: FFF

Henri Serre, Oskar Werner a Jeanne Moreau v příběhu lásky Jules a Jim.

Ale jak se neustále musí přizpůsobovat dvojí identitě, začíná víc a víc pochybovat. Předává sice dál hlášení svému nadřízenému Gaspardovi, ale zároveň rostou jeho sympatie vůči členům skupiny.

Na závěr si festival ponechal jednu lahůdkovou připomínku: šedesát let od vzniku kultovního filmu Françoise Truffauta Jules a Jim. V milostném příběhu, jehož hrdiny jsou dva přátelé, kteří se zamilují do jedné ženy, hrají Jeanne Moreau, Oskar Werner a Henri Serre.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám