Hlavní obsah

Do českých kin míří ukrajinský Recept na štěstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá talentovaná kuchařka Varia přichází o práci, protože její kulinářské dovednosti v bistru u cesty v malé ukrajinské vesnici nikdo neocení. Plná ideálů a ambicí následně odchází do Lvova hledat uplatnění ve vyhlášené restauraci. To je hlavní zápletka nového ukrajinského filmu Recept na štěstí. Do českých kin vstoupí 2. května. Nyní představuje ukázku.

Trailer filmu Recept na štěstíVideo: Donart Film

 
Článek

Tvůrci snímku divákům slibují propojení moderní doby s historií. Setkají se v něm dvě ženy – Varia a Olga Franková, legenda tamní kuchyně – dva osudy, které se odehrávají s odstupem sta let a jejichž středobodem je výtečná, autentická ukrajinská kuchyně. A když do všeho vstoupí láska, tedy milý Taras, romantický film získává vše, co se od žánru očekává.

Foto: Donart Film

Recept na štěstí. Iryna Kudašova jako Varia

Recept na štěstí je také o tom, že Ukrajina zůstává zemí, kde lidé žijí své životy, v nichž nechybí láska, naděje a touha plnit si sny.

Tvůrce filmu v čele s režisérem Oleksandrem Berezanem inspiroval skutečný příběh Olgy Frankové, významné ukrajinské šéfkuchařky a aktivistky, která se v éře Sovětského svazu nesměla věnovat milované práci.

V roce 1928 jí vyšla unikátní kuchařská kniha, první sbírka ukrajinských, maďarských, polských, židovských a rakouských receptů, která ve své době představovala převratný, zcela nový pohled na jídlo a zdravý životní styl.

Foto: Donart Film

Recept na štěstí. Tetiana Malkova jako Olga Franková

Recept na štěstí se natáčel v létě 2021 ve Lvově a Kyjevě. Hlavní role ztvárnili Iryna Kudashova, Pavlo Li a Tetiana Malkova. Spolu s nimi si ve filmu sami sebe zahráli Alex Yakutov, který se proslavil jako nelítostný šéfkuchař v ukrajinské verzi reality show Hell’s Kitchen, či zpěvačka Jamala, vítězka soutěže Eurovision Song Contest 2016, a známá ukrajinská modelka a influencerka Victoria Maremukha.

RECENZE: Umění jíst a milovat. Obrazy plné vůní a chutí

Kultura

Reklama

Související témata:
Film Recept na štěstí

Výběr článků

Načítám