Hlavní obsah

Diváci utratili za Avatar: The Way of Water přes dvě miliardy dolarů. Je šestým nejvýdělečnějším filmem historie. Zatím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest týdnů stačilo novému snímku Jamese Camerona k překonání jedné z vysněných hranic všech hollywoodských filmařů. Jeho Avatar: The Way of Water před překročil dvě miliardy dolarů (asi 44,2 mld. Kč). Tolik zaplatili diváci v kinech za to, aby jej mohli zhlédnout.

Foto: 20th Century Studios

James Cameron při natáčení. Na snímku s Samem Worthingtonem, jenž hraje Sullyho.

Článek

Web Variety v této souvislosti připomíná, že dvojka Avatara je vůbec prvním filmem v pocovidových časech, kterému se tento milník podařilo zdolat. V celkovém pořadí nejvýdělečnějších trháků se tak dostal už na šestou příčku. Z této šestice tři snímky točil právě James Cameron. Jde ještě o Titanic (1997) a Avatar (2009).

Zajímavé také je, že hned v několika nejvýdělečnějších filmech všech dob hraje jedna z hvězd Avatarů: Zoe Saldana. Ztvárnila v nich Neytiri. Slavné role pak měla také v Avengers: Endgame či v Avengers: Infinity War.

Cameron již před uvedením dvojky Avatara do kin začátkem prosince uvedl, že je až v šíleném postavení. Předem věděl, že se s ním musí dostat nejlépe do trojice nejvýdělečnějších snímků všech dob, aby pokryl náklady na výrobu. V té době již natočil trojku Avatara, čtyřka je téměř hotová a pětka, která sérii ukončí, se chystá.

Nejvýdělečnější snímky všech dob
PořadíJménoCelosvětové tržby
1.Avatar (2009)2,9 mld. USD (66,4 mld. Kč)
2.Avengers: Endgame (2019)2,79 mld. USD (63,9 mld. Kč)
3.Titanic (1997)2,2 mld. USD (50,4 mld. Kč)
4.Star Wars: Síla se probouzí (2015)2,069 mld. USD (47,4 mld. Kč)
5.Avengers: Infinity War (2018)2,04 mld. USD (46,7 mld. Kč)
6.Avatar: The Way of Waterpřes 2 mld. USD (asi 44,2 mld. Kč)

Filmoví analytici uvádějí, že svůj cíl už v něčem splnil. Do takzvaný černých čísel se dostal překročením 1,5 miliardy dolarů (asi 33 mld. Kč).

Rusové bez dvojky Avatara

Náklady na výrobu Avatar: The Way of Water se odhadují zhruba na 350 mil. USD (7,7 mld. Kč). Nejvíce diváků si pak snímek podle vykázaných zisků zatím našel vedle USA v Číně, Francii, Německu, Koreji a ve Velké Británii. Naopak oproti jedničce vůbec nezaujal v Japonsku, kde je o ni ve srovnání s jedničkou zhruba šestinový zájem.

V Rusku, kde byla jednička hitem a které tradičně vykazuje velkou návštěvnost kin, není oficiálně vůbec film dostupný. Cameron tento krok avizoval s předstihem s ohledem na válku, které Rusko rozpoutalo na Ukrajině.

Režisér James Cameron pro Novinky: Mám rád, když divák žasne

Film

Zoe Saldana pro Novinky: Chtěla bych si zahrát muže

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám