Hlavní obsah

ČT točí dokument o práci zdravotníků v době koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přiblížit každodenní a náročnou práci zdravotníků v době koronavirové krize chce dokumentární cyklus s názvem Nemocnice v první linii, který aktuálně vzniká v několika nemocnicích a na lékařské fakultě. Počítá se s šesti díly a první odvysílá Česká televize 15. dubna, sdělil autor námětu Zdeněk Holý.

Foto: ČTK

Robin Chernel, student třetího ročníku oboru zdravotnický záchranář na Vyšší odborné škole zdravotnické ve Zlíně.

Článek

Cyklus bezprostředně zachycuje aktuální situaci českého zdravotnictví a soustředí se na příběhy protagonistů různých odborností. Nahlíží do jejich každodenní reality, prožívá s nimi jejich vysoké pracovní nasazení, únavu, obavy, stres, ale také osobní život. „Na měsíc se úzce propojíme s jejich životem. Diváci uvidí a pocítí, co se skutečně děje za zdmi nemocnic, a nahlédnou přímo pod ruce těm, kteří jsou vystaveni riziku nejvyššímu. Každodenní vypjaté situace na pracovišti ovlivňují i rodinné zázemí a soukromé životy zdravotníků,“ uvedla kreativní producentka Rebeka Bartůňková.

Úvodní díl seriálu připravuje štáb ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a v pražské Všeobecné fakultní nemocnici, natáčelo se i na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Nápad na tento pořad se zrodil z pocitu vlastní bezmoci a zároveň nesmírného vděku vůči lékařům a dalším zdravotníkům, na něž jsme z velké části odkázáni. Chtěli jsme, aby se lidé měli s kým identifikovat, aby necítili takovou bezmoc a strach, proto ukazujeme lékaře i v jejich soukromí a chvílích odpočinku,“ uvedl autor námětu Zdeněk Holý.

Technika ve fólii

Projekt se dostává na televizní obrazovky přibližně měsíc a půl ode dne, kdy byl v Česku zaznamenán první případ nákazy koronavirem. Další díly vznikají za pochodu, takže diváci získají vhled do aktuálního dění a problematiky, jak ho znají pouze ze zpravodajství. Štáb zachycuje náročnost a vypětí lékařů, ale zároveň sleduje i osudy vybraných pacientů. Holý je přesvědčen, že kromě pořadu vznikne i jedinečný materiál s vysokou historickou hodnotou.

Štáb se při natáčení chrání pomocí třeba nanofiltrů z Technické univerzity v Liberci, několikrát denně se převléká do ochranných prostředků. „Má stejně dlouhé směny jako lékaři, aby je byl schopen zachytit při práci. Velkým problémem je dezinfekce techniky, na niž nemůžete s tekutinami. Technika je proto skoro kompletně zabalena do neprodyšných fólií. Máme dva štáby, oba jsou kvůli možné infekci oddělené, stejně jako produkce, střih a postprodukce,“ uvedla Alžběta Šerclová, producentka společnosti Vernes, která cyklus s Českou televizí produkuje. Scénář a režii má Zuzana Špidlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám