Hlavní obsah

Anny vyhrála na prestižním festivalu dokumentárních filmů v Mnichově

Právo, míš

Nový dokument režisérky Heleny Třeštíkové s názvem Anny získal Hlavní cenu v soutěžní sekci na prestižním festivalu dokumentárních filmů v Mnichově. Jeho 36. ročník se konal od 5. května a uvedl 131 filmů ze 43 zemí.

Trailer k filmu Anny Video: BontonfilmCZ

 
Článek

„Jsem nadšená a dojatá. Mám radost, že ryze český příběh zachycený ve filmu Anny ocenili zahraniční diváci. Doufám, že zaujme i české publikum,“ radovala se Třeštíková bezprostředně poté, co se o ceně pro svůj film dozvěděla.

Její snímek zachycuje příběh svérázné ženy, která má tři odrostlé děti, je dvakrát rozvedená a pracuje jako toaletářka. V šestačtyřiceti letech chce na Vánoce přilepšit vnoučatům, a proto se dobrovolně vydává na dráhu příležitostné pouliční prostitutky.

„Poctivě tu šlapu dobrejch dvacet let a čím dál míň to hodí,“ říká Anny, která hledá lásku, vzdoruje smůle i nemocím, ale všechny své životní obtíže bere s jadrným humorem a praktickým nadhledem.

Navíc se seznámí se společností Rozkoš bez rizika, která prostitutkám na ulici pomáhá, a hraje s nimi originální divadelní hry, v nichž Anny nachází svůj další talent.

Třeštíková ji začala sledovat v roce 1996 v rámci filmu Rozkoš bez rizika. Po jeho uvedení v České televizi s ní natáčela ještě dalších deset let.

Anny měla světovou premiéru na podzim na jednom z největších festivalů dokumentárních filmů IDFA v Amsterdamu. Na konci března získala Speciální cenu poroty v Sofii, v příštích týdnech se představí v Belgii, Rakousku a Itálii.

Čeští diváci ji uvidí na festivalu Jeden svět ve druhé polovině května, do kinodistribuce by měla vstoupit v červnu, jakmile se kina otevřou. Producentem je Negativ a Česká televize, distributorem Bontonfilm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám