Hlavní obsah

Anne Franková se stala hrdinkou černé komedie pro generaci Z

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Existuje špatný způsob, jak mluvit o holocaustu? Tohle téma řeší černá komedie o antisemitismu v originále nazvaná Anne Frank Gift Shop (Dárkový obchod Anne Frankové – pozn. red.). Natočil ji Mickey Rapkin, jenž jí chce oslovit hlavně mladé.

Židovská dívka Anne Franková

Článek

Čtrnáctiminutový film zavede diváky do prostředí dárkového obchodu, kde právě řeší, jak má nově vypadat prostor, předměty připomínající svědectví Anne Frankové v domě, kde se skrývala.

Debata mezi zúčastněnými je vzrušená. Zahrnuje nejen konkrétní podoby možného zboží, ale také podstatně složitější témata, včetně holocaustu a kolektivní viny. Zúčastnění se změnami v rámci poselství Anne snaží najít cestu ke generaci Z, tedy k lidem narozeným cca v letech 1996 až 2009.

Povědomí o krutých událostech – v rámci všeobecné „únavy z empatie“ – totiž celosvětově mizí. Budou ke změnám nepříznivého trendu stačit nové tašky? Anebo by byla lepší varianta digitálně upravit fotku Anne, „protože úsměv je vždy lepší“? Případně: co takhle vyzvat návštěvníky, aby pomohli vyjasnit, kdo vlastně Frankovy tehdy v srpnu 1944 udal? A kolik mrtvých je „už“ dost, aby si toho lidé všimli?

Inspirace? Vlastní zážitek

Film si odbyl premiéru 25. července na Festivalu krátkých filmů v Los Angeles, kde získal jednu z cen. Režisér Mickey Rapkin si k němu napsal i scénář. Inspiroval se přitom vlastním, dvacet let starým zážitkem z návštěvy Domu Anny Frankové v Amsterdamu.

„Byl jsem ze všeho dojatý. Bylo to děsivé, poučné. Jenže pak jsem vešel do obchodu se suvenýry. Vzpomínám si, jak jsem se rozesmál,“ uvedl pro deník The Times of Israel.

Doplnil, že v současnosti, kdy je antisemitismus znovu děsivě na vzestupu, musí se k mladým dostat informace o holocaustu všemi cestami: „V době, kdy mají tragédie ve svých telefonech 24 hodin denně, je černá komedie způsob, jak je oslovit.“

Zdá se, že se mu to daří. Alespoň u odborných porot, což Rapkin dokumentuje i na svém twitterovém účtu. Ostatně Anne Franková je filmovou hrdinkou poměrně často. Čeští diváci mohou její příběhy nyní mimo jiné sledovat v rámci seriálu Světlo naděje natáčeného i v Česku pro platformu Disney+.

Magda de Bruin Hüblová: Překladatelkou Anne Frankové jsem se stala bez vlastního přičinění

Kultura

Nový seriál o úkrytu Anne Frankové zavede diváky i na Malou Stranu

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám