Hlavní obsah

Filmy Šarlatán a Krajina ve stínu ovládly nominace na ceny kritiky

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmy Krajina ve stínu a Šarlatán mají po 5 nominacích na Ceny české filmové kritiky. Oba snímky patří mezi historická dramata. První popisuje válečné a poválečné pohraničí, druhý vypráví o kontroverzním léčiteli.

Trailer filmu ŠarlatánVideo: CinemArt

 
Článek

Krajinu ve stínu natočil Bohdan Sláma, Šarlatána proslulá Agnieszka Holland, polská absolventka pražské FAMU. V kategorii nejlepší film s nimi bude soutěžit i dokumentární film Barbory Chalupové a Víta Klusáka V síti o internetových sexuálních predátorech. Všechny tři filmy získaly svým tvůrcům také nominaci za režii.

Nominace na nejlepší herečku mají Anna Geislerová (Olga ve snímku Havel), Jaroslava Pokorná (léčitelka ve filmu Šarlatán) a Magdaléna Borová z filmu Krajina ve stínu. Z mužů letos kandidují Ivan Trojan (hlavní role v Šarlatánovi), Viktor Dvořák, který ztvárnil Václava Havla ve snímku Havel, a Jiří Mádl s rolí rapera ve filmu Modelář.

Foto: Bontonfilm

Anna Geislerová hraje Olgu Havlovou

Poprvé se letos hlasuje v kategorii nejlepší krátký film. Šanci mají Anatomie českého odpoledne režiséra Adama Martince, Mezery Nory Štrbové a esej z místa opuštěného lidmi Pripyat Piano, který v Černobylu natočila Eliška Cílková.

Foto: Michaela Hermína

Kryštof Hádek a Jiří Mádl ve filmu Modelář

Na Cenu innogy pro objev roku aspirují Jindřich Andrš, režisér dokumentárního filmu Nová šichta o horníkovi, který hledá nové životní uplatnění, Viera Čákanyová, autorka experimentálního dokumentu Frem, natočeného v Antarktidě, a herec Cyril Dobrý, který se objevil v seriálu Viktora Tauše Zrádci.

Slavnostní večer Cen české filmové kritiky proběhne v sobotu 6. února 2021 v pražském Divadle Archa. Diváky jím v přímém přenosu ČT art od 20:20 provedou moderátoři Světlana Witowská a Ondřej Cihlář.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám