Hlavní obsah

Filmové premiéry týdne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek přicházejí do kin tři nové filmy. Dva z nich - Na dotek a původně televizní Život a smrt Petera Sellerse - byly v neděli oceněny Zlatými glóby. Třetím snímkem je satirický dokument Yesmeni.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Na dotek

foto Falcon

Filmová adaptace úspěšné divadelní hry Patricka Marbera o uspěla u zahraničních kritiků akreditovaných v Hollywoodu. Zlaté glóby udělili Natalii Portmanové a Clive Owenovi za jejich výkony ve vedlejších rolích.

Na dotek zachycuje složité vztahy mezi čtveřicí mladých obyvatel Londýna, dvou mužů a dvou žen, které jsou plné vášní, náhlých vzplanutí i bezpočtu drobných zrad. Úspěšná čerstvě rozvedená fotografka Anna flirtuje s ctižádostivým, leč neúspěšným spisovatelem Danem, který se živí psaním nekrologů. Vdá se ale za Larryho, což jí nebrání, aby nadále udržovala s Danem poměr. Oba muže zase přitahuje striptérka Alice.

Režisér Mike Nichols (Absolvent a Kdo se bojí Virginie Woolfové) se drží divadelního pojetí. Film se sestává  z epizod, které dělí několik měsíců, odehrávají se v interiérech a vystupují v nich jen hlavní hrdinové, kteří své vztahy otevřeně probírají.

Closer, USA, režie: Mike Nichols, hrají: Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman, Clive Owen

Život a smrt Petra Sellerse

Foto Bontonfilm

Také film o životě herce Petra Sellerse byl oceněn dvěma Zlatými glóby, ovšem v kategorii televizních děl, protože byl natočen pro televizi. Jeden dostal jako nejlepší televizní film a druhý převzal představitel hlavní role Geoffrey Rush, který se s úspěchem zhostil obtížné role.

Film přibližuje život herce Peter Sellers, který je dobře známý z komedií o Růžovém panterovi, kde ztvárnil popleteného komisaře Clouseaua. Objevil se ale také ve vážných snímcích, jako je Kubrikův Dr. Divnoláska, kde si zahrál trojroli.

Nejde o klasický životopis, film se spíše snaží vystihnout Sellersův charakter. Je plný gagů, převleků a vtipných scének, jež ukazují, že Sellers byl rozený komik. Ale odhaluje i jeho odvrácené stránky  - egoismus, záchvaty vzteku i vztah k ženám.

The Life and Death of Peter Sellers, USA/Velká Británie, režie: Stephen Hopkins, hrají: Geoffrey Rush, Charlize Theronová, Emily Watsonová, Stephen Fry a další.

Yesmeni

Foto Intersonic

Satirický dokument zachycuje působení recesistické skupiny Yesmenů, kteří se vydávají za představitele Světové obchodní organizace WTO natolik úspěšně, že jsou označeni za zástupce WTO a zváni na různé porady, konference a kongresy, kde přesvědčují světové odborníky, jak by měl vypadat volný trh.

Vše začalo, když dva členové Yesmenů, Andy a Mike, zřídili webové stránky imitující stránky WTO, s čímž měli  zkušenosti, protože už udělali podobné stránky o Bushovi. Když je však začnou zvát na konference, využijí příležitosti. Dokument natočili sami jeho protagonisté a byl oceněn na festivalu v Sundance cenou poroty.

The Yes Men, USA, režie: Chris Smith, Dan Ollman, Sarah Prince, hrají  Dr.Andreas Bichlbauer, Andy Bichilbaum, Mike Bonnano.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám