Hlavní obsah

Filmové premiéry na tento týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes mají premiéru čtyři filmy, z nichž jeden Vera Drake - Žena dvou tváří, je uváděn v rámci Projektu 100. Dalším snímkem je historický velkofilm Olivera Stonea Alexander veliký, drama 5x2 a třetí pokračování komedie Kameňák 3.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Alexander Veliký

Velkolepá historická sága Olivera Stonea (Nixon, JFK, Takoví normální zabijáci...) mapuje život i legendu jedné z nejvýraznějších postav historie odvážného a neúprosného dobyvatele Alexandra Velikého, který ač zemřel ve věku 32 let, vytvořil největší impérium všech dob.

Minulost a přítomnost se střetává v mozaice triumfů i porážek, ve kterých se promítají vzpomínky z dětství i Alexandrův vzestup k moci. Historický velkofilm ukazuje celý Alexandrův život. Od dospívání, které bylo naplněno sny o slávě a dobrodružství, až po jeho osamělou a mystickou smrt.

Alexander, USA 2004, 170 min, české titulky, režie: Oliver Stone, hrají: Colin Farrell, Angelina Jolie, Val Kilmer, Anthony Hopkins, Rosario Dawson, Jared Leto, Jonathan Rhys-Meyers...

Kameňák 3

Třetí pokračování divácky úspěšné komedie Zdeňka Troška se nese v duchu předchozích. Den v Kameňákově začíná jako vždycky. V ložnici Pepy a Vilmy. Jen výhled z balkonu je té neděle pro Pepu překvapivý. Policejní náčelník k nemalému údivu zjišťuje, že se do sousedství nastěhovala početná cikánská rodina a tak Vilma s Julčou musí neprodleně nastoupit na hodiny karate a bojových cviků. Kropáčkové sice vyschl modrý pramen, ale energie má stále na rozdávání. Jinak je vše téměř při starém.

Kameňák 3, Česko 2005, 101 min., režie: Zdeněk Troška, hrají:  Václav Vydra III., Jana Paulová, Marek Vašut, Josef Laufer, Lubomír Lipský, Jan Skopeček, Hana Čížková, Jana Andresíková, Marcel Vašinka, Richard Genzer, Monika Absolonová, Josef Carda...

Vera Drake - Žena dvou tváří

Vera Drake je portrét obětavé ženy, která se naplno věnuje své milované rodině. Své dny tráví péčí o svojí rodinu, svoji starou, nemocnou matku a také svého nemocného souseda. Vera má však i své tajemství. Bez vědomí rodiny a přátel navštěvuje ženy a pomáhá jim v jejich nesnázích - nechtěném těhotenství. Potrat je praktika, která byla v 50. letech v Anglii nezákonná. Vera však věří, že jednoduše pomáhá ženám v nouzi. Když je její hřích odhalen, Veřin svět se rychle zhroutí a hluboce zasáhne jak ji, tak i její rodinu.

Vera Drake, VB 2004, 125 min., režie: Mike Leigh, hrají: Imelda Staunton, Richard Graham, Eddie Marson, Anna Keaveney, Alex Kelly, Daniel Mays, Phil Davis...

5x2

Jeden z nejvýznamnějších evropských režisérů Francois Ozon (8 žen) se v tomto filmu zaměřil na vyprávění 5 nejsilnějších okamžiků v životě mladého páru Marion a Gillese. Natočil ho velmi originálním způsobem. Vyprávění začíná rozchodem, pokračuje přes nevěru, narození dítěte, svatbu až po seznámení.

Velmi emocionálně znázorněné partnerství, společenské konvence, spory, touhy, marnost a naděje.

5x2, Francie 2003, 90 min., české titulky, režie: Francois Ozon, hrají: Valeria Bruni Tedeschi, Stéphane Freiss...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám