Hlavní obsah

Film Znovu zrozen Benátky nepřesvědčil

BENÁTKY

Ani přítomnost hollywoodské hvězdy Nicole Kidmanové neobměkčila diváky filmového festivalu v Benátkách, aby k jejímu novému filmu Birth zaujali kladný postoj. Středeční promítání provázelo pískání, zatímco naopak výkon sedmileté afghánské dívenky v íránském snímku Sag-haye velgard (Zlodějíčci) vyvolal u publika pohnutí, napsala včera agentura AFP.

Foto: archiv nemocnice

S příchodem vlny tropů zaznamenávají na dětském oddělení Vítkovické nemocnice pravidelně nárůst pacientů.

Článek

Film Birth (Znovu zrozen) režiséra Jonathana Glasera popisuje příběh ženy, která se snaží o novou existenci po boku chlapce, v němž vidí převtělení svého zesnulého milovaného manžela. Na letošním benátském filmovém festivalu, který začal 1. září a skončí tuto sobotu, soutěží na dvě desítky filmů a mimo soutěž 15 snímků. Už teď se ale zdá, že prestižního Zlatého lva si Kidmanová v sobotu z Benátek neodveze.

Herečku australského původu ale jinak ve městě provází mimořádná pozornost hodná její slávy. Byť vyvolaná tentokrát spíš spekulacemi, jak je to s jejím vztahem k proslulému italskému svůdníkovi Flaviu Briatoremu.

Film Birth diváci vypískali

V rámci nynějšího mezinárodního benátského festivalu zhlédnou diváci celkem 1892 projekcí tvůrců z 36 zemí světa. Nejvíc snímků pochází z hostitelské Itálie, další nejpočetnější zastoupení má americká kinematografie. Česká ani slovenská tvorba letos zastoupena není.

S velkým zájmem se očekává dnešní promítání filmu Land of Plenty (Země hojnosti) německého režiséra Wima Wenderse o Americe traumatizované stínem teroristických atentátů, které zasáhly USA 11. září 2001. "Není to protiamerický film, ale film, který se snaží vypořádat s obrovským zmatením, strachem a paranoiou," prohlásil o svém díle režisér.

Přísně střežený festival

Na festival se i letos sjely do Benátek hvězdy Hollywoodu. Filmový kolotoč odstartovala evropská premiéra filmu režiséra Stevena Spielberga Terminál, který byl promítnut mimo soutěž. Po filmu s Tomem Hanksem v hlavní roli se konala slavnostní večeře na pláži Lido pro 900 hostů, mezi nimiž nechyběli slavní hollywoodští herci jako Johnny Depp, Angelina Jolieová, Robert De Niro či Will Smith.

Ani Benátky se ale nevyhnuly nynější napjaté situaci, která ve světě panuje kvůli teroristickým hrozbám. Přísně střežený festival narušily informace o hrozícím pumovém útoku, které se nakonec ukázaly jako plané. Policie však musela na několik hodin uzavřít přístav nedaleko místa, kde se v městě na laguně festival koná.

Reklama

Výběr článků

Načítám