Hlavní obsah

FFFILM: Zlomená párátka

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden se chci netradičně věnovat tomu, jak zpravodajství České televize kleslo v mých očích. Kvůli párátkům. Pak se dozvíte, zda raději jít do kina na agenty nebo na lásku a dozvíte se také kdo všecho se pohybuje po pražských samoobsluhách a kdo má hrát nového Frankensteina.

Foto: archiv 7 DNÍ
Článek

7. března se ve zpravodajství ČT1 zmiňovali o zprávě Hanse Blixe, ve které Spojeným národům vysvětloval, nakolik Irák odzbrojuje/neodzbrojuje. Jedno z jeho klíčových prohlášení bylo ve smyslu "We are not breaking toothpicks. These are real weapons." (tedy "Nejde tam o nějaké lámání párátek. Jsou to skutečné zbraně.") Ovšem na ČT1 přeložili "toothpicks" jako "kartáčky na zuby"!!! (Pro neznalé: "kartáčky na zuby" jsou "toothbrushes".)

Už jsem si zvykl na to, že si NOVA ve svém zpravodajství prostě vymýšlí celé příspěvky a při rozhovorech s cizinci novácký "překladatel" říká věci, nijak nesouvisející s tím, co říká tázaná osoba. Už dávno z toho nejsem doslova šokován. Nevadí mi, že se u nás chybně říká "Nemoc šílených krav" místo "Nemoc vzteklých krav", protože to někdy někdo blbě přeložil a jiní se toho chytli. NOVA mě baví a fakticky správné informace bych měl mít z veřejnoprávní televize. Tedy aspoň jsem si to myslel.

To, že ČT zaměstnává a platí někoho, kdo v hlavní zpravodajské relaci v předtočeném příspěvku v jediné větě citované z důležitého mezinárodního prohlášení přeloží "toothpicks" jako "kartáčky na zuby" (a že se to dostane až do vysílaní), to je pro mě mnohem objektivnější ukazatel současného stavu naší veřejnoprávní televize, než jakákoliv Balvínova kniha. Tímto jsem nad ČT zlomil párátko.

Premiéry týdne

Nejvíc se od tohoto čtvrtka pravděpodobně bude chodit na thriller Rogera Donaldsona TEST (THE RECRUIT). Vypráví o geniálním programátorovi (čím dál lepší Colin Farrell), který je kontaktován instruktorem CIA (pořád dobrý Al Pacino) a je mu nabídnuto zaměstnání v této legendární špionážní organizaci. Projde tvrdým výcvikem, při kterém mu padne do oka pohledná agentka (Bridget Moynahanová) a pak je nasazen do přísně tajné akce (všichni ostatní si mají myslet, že byl z CIA vyhozen). První polovina (výcvik) je natočena velmi chytře a napínavě, možná dokonce i realisticky. Ale ve druhé polovině se z toho stane ne moc zajímavá varianta na NEPŘÍTELE STÁTU, která navíc bude k smíchu všem, kteří něco vědí o počítačích.

LÁSKA S VÝSTRAHOU je velmi standardní (nebo možná mírně podstandardní) romantická komedie se Sandrou Bullockovou a Hughem Grantem. Ona bojuje za životní prostředí, právo na práci atd., zatímco on šéfuje obrovské společnosti. Shodou okolností se ona stane jeho sekretářkou a po počátečním jiskření pochopitelně vzplane láska. Film produkovala Bullocková a nechala si napsat scénář "na tělo", ale pokud je ve filmu něco legračního, je to výhradně Hugh Grant, který má pár slušných hlášek. Celkově není o co stát.

A další tři filmy jsem neviděl: KLUCI TO TAKY CHTĚJ je prý hodně špatná německá teenagerská sexykomedie (nemající nic společného s HOLKY TO CHTĚJ TAKY). SOKOLI je prý ne moc dobrý film o svobodě (režie slavný Fridrik Thór Fridriksson) a BOŽSKÝ ZÁSAH je hodně netradiční (a taky ne moc dobrá) satirická komedie ze současného Nazaretu.

Ve zkratce...

Dobrá zprávy pro fanoušky MATRIXu: Na stránkách ANIMATRIXu je ke stažení další kompletní animovaná epizoda (nazvaná "Program")! A další zajímavost: Před všemi u nás promítanými kopiemi teenagerského hororu NEZVRATNÝ OSUD 2 bude přilepena další epizoda ANIMATRIXu, "Final Flight of Osiris", která nikde ke stažení nebude! A ještě drobnost: MATRIX RELOADED (v našich kinech 22. května) má prý dvě a čtvrt hodiny a končí prakticky uprostřed děje (abyste se nemohli dočkat listopadové trojky).

Mírně šílená režisérka Lynn Hershman Leesonová chce natočit novou verzi FRANKENSTEINA, ve které má šíleného doktora hrát Christopher Walken a jeho monstrum Marilyn Manson!

16. března se koná v pražkém kině Evald projekce krátkých filmů Jana Tománka, včetně počítačem animovaného snímku ŽÁBY, který dostal cenu na festivalu v Barceloně.

Režisér Antoine Fuqua (STŘELCI NA ÚTĚKU, TRAINING DAY, SLZY SLUNCE) bude v produkci Jerryho Bruckheimera natáčet film KING ARTHUR, vyprávějící o osudech krále Artuše předtím, než se stal králem. Můžeme se prý těšit na obrovské brutální bitvy ve stylu STATEČNÉHO SRDCE a GLADIÁTORA. Natáčení začíná koncem tohoto roku v Irsku.

Američanům není nic svaté a natočili remake Krysaře. Výsledkem je brutálně černá komedie WILLARD (klikněte pro trailer). Přes slušné recenze zatím nikdo nemá v plánu ji u nás uvést.

Ve věku 69 let zemřel Horst Buchholz, který hrál Chica v SEDMI STATEČNÝCH nebo Dr. Lessinga v ŽIVOT JE KRÁSNÝ.

Asijský ďábel Ronny Yu dokončuje horor FREDDY VS. JASON, ve kterém se spolu utkají Freddy Krueger a Jason Voorhees (z PÁTKU TŘINÁCTÉHO). Zajímavé je, že film bude mít tři různé konce a když na něj půjdete do kina, nebudete předem vědět, který z nich uvidíte.

Hostem v talk show Larryho Kinga na CNN byl před pár dny senátor Robert Byrd, který se narodil už v roce 1917 a chvílemi je to na jeho reakcích poměrně vidět. Proběhl mezi nimi mj. tento roztomilý dialog:

King:Nedávno jste měl malou roli v historickém filmu GODS AND GENERALS. Hrajete v něm jižanského generála.
Byrd:Ano.
King:Umřete?
Byrd:Nóóó... Nejsem si jistý...
King:Nevíte, jestli umřete?
Byrd:No, jak bych to... Zatím žiju.
King:Myslel jsem, jestli umřete V TOM FILMU!

Na oficiálních stránkách pokračování CHARLIEHO ANDÍLKŮ je pár nových věcí ke stažení, včetně fotografií, dokazujících, že tentokrát to bude opravdu NA PLNÝ PECKY:

A na závěr záznam mého včerejšího online rozhovoru s Evilmindem (provozovatel hororserveru Studna):

Evilmind:Prave jsem v samosce potkal Rona Perlmana a mluvil jsem s nim. Sorry, proste jsem to musel nekomu rict! :)
Fuxoft:Peklo! Rikal neco zajimaveho?
Evilmind:Jo, rikal "How the fuck does this thing work?" a tak jsem mu se slovy "this way" ukazal, jak se odemyka desetikorunou nakupni vozik

(Perlman, muž s nejkřivější hubou v historii hollywoodu, u nás pochopitelně natáčí HELLBOYE.)

P.S: Příští středu FFFILM s největší pravděpodobností nevyjde, ale kdybych vám prozradil proč, musela by vás CIA všechny zastřelit.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM: O raketoplánech a věžích

Tento týden se jako všechna ostatní seriózní media pozastavíme nad vybuchujícími raketoplány, ovšem v souvislosti s filmem! Dozvíte se taky, že termín "špatný...

FFFILM: Animatrix

Dneska se dozvíte něco o opravdu vydařeném animovaném povídkovém sci-fi filmu, o tom kdo chytá Leonarda DiCapria a o nejhorších loňských filmech a hercích....

Výběr článků

Načítám