Hlavní obsah

FFFILM: Animatrix

– 12. února 2003
Novinky, František Fuka (fuxoft.cz)

Dneska se dozvíte něco o opravdu vydařeném animovaném povídkovém sci-fi filmu, o tom kdo chytá Leonarda DiCapria a o nejhorších loňských filmech a hercích. Ale ze všeho nejdřív něco o Tomáši Baldýnském...

Článek

V pátek mi Tomáš ve svém Baldachýnu vyfoukl připravovaného sólokapra - Animatrix. Tomáš nepochopil, že zatímco on si může psát o čemkoliv, co mu připadá vtipné, já musím psát pouze o filmu a ještě dělat, že je to vtipné. Stejně tak nepochopil můj dobře míněný e-mail "Máš hezkou ženu. Bylo by škoda, kdyby se jí něco stalo." Proto není zbytí. "Hra skončila", jak se říkává ve filmech a v Bílém domě, padla kosa na kámen a já jsem nucen konečně zveřejnit dlouho utajovanou fotografii toho, jak byl Tomáš přistižen (ještě zamlada) při krádeži v Tescu:

Helemese, zdá se, že už fungují obrázky... Takže teď konečně:

ANIMATRIX

Už za několik krátkých měsíců (22. května) se u nás dočkáme druhého dílu MATRIXu. Třetí díl má českou premiéru koncem roku, ale mezitím vyjde ještě "Matrix dva a půl" neboli ANIMATRIX. Tedy, není to vlastně ani tak "Matrix dva a půl", jako spíš "alternativní Matrix". Jde o devět krátkých animovaných segmentů, které vymyslely a natočily různé tvůrčí týmy (převážně z Japonska, kde je MATRIX snad ještě kultovnější než v USA). Segmenty jsou animované různým stylem (některé ručně, jiné na počítači), vystupují v nich různí hrdinové a odehrávají se v různých dobách a pokud se nepletu, tak i v různých "alternativních Matrixech". Prostě jakási aktualizovaná verze střihového animovaného filmu HEAVY METAL z roku 1981 (kde každý segment vytvořil jiný comicsový výtvarník a jeden s druhým téměř vůbec nesouvisel).

Unikátní krok Warner Bros. spočívá v tom, že kvalitám ANIMATRIXu natolik věří, že na stránce filmu hodlají zveřejnit ke stažení čtyři kompletní segmenty, tedy skoro polovinu filmu! Před pár dny se tam objevil první segment ("Second Renaissance Part I"), režírovaný Mahiro Maedou, který vypráví o tom, jak vlastně došlo k tomu, že stroje začaly vládnout lidem (další tři segmenty budou k dispozici v měsíčních intervalech). Předem upozorňuji, že abyste z animovaného obrazu vůbec něco měli, musíte si stáhnout přinejmenším prostřední verzi (přes 90 MB), ale ještě spíš tu největší (bůhvíkolik MB). Předem také upozorňuji, že v tomto segmentu nejsou žádné dialogy, zato od začátku do konce vypráví vypravěč, jehož řeč je dost zásadní pro pochopení toho, na co se díváte.

Podle mě jde o velmi vydařené dílko jako po technické a výtvarné stránce, tak z hlediska námětu a režie. Je to příjemný kompromis mezi americkým MATRIXEM a japonským šílenostmi s démony s dvaceti penisy. Pokud se vám to zalíbí a nevydržíte čekat na další segmenty, podívejte se v našich obchodech po DVD s japonským animovaným filmem METROPOLIS. Bohužel, tento styl filmu ještě pořád zdaleka není "mainstream" a proto i v USA vychází ANIMATRIX pouze na videu a DVD. V kinech promítán nebude.

ANIMATRIX vychází v USA 3. června a s trochou štěstí zanedlouho poté i u nás. Podívejte se zatím na trailer, kde jsou záběry z dalších segmentů, včetně některých, které vypadají opravdu ďábelsky realisticky, t.j. o dost lépe než ve FINAL FANTASY: ESENCI ŽIVOTA.

P.S: Pozor, oficiální stránka má adresu http://www.theanimatrix.com. Stránka http://www.animatrix.com je věnována nějaké ženě ve středním věku na židli.

Chyťte ho!

Ve čtvrtek má premiéru nejnovější film Stevena Spielberga CHYŤ MĚ, KDYŽ TO DOKÁŽEŠ (to je oficiální český název, i když leckde uvidíte starší variantu CHYŤ MĚ, JESTLI TO DOKÁŽEŠ). Spielberg znovu dokazuje, jak rozmanité jsou jeho filmy a jak mu žádný žánr není svatý. Natočil totiž tentokrát odlehčenou komedii ve stylu "filmů pro pamětníky" z 50. a 60. let.

Na námětu je asi nejzajímavější to, že se to všechno skutečně stalo! Teenager Frank Abagnale Jr. (Leonardo DiCaprio) se v 60. letech opravdu úspěšně vydával za pilota, právníka i doktora, za cizí peníze procestoval kus světa a pomocí vynalézavých podvodů si vydělal nějaký ten milión dolarů (což bylo tehdy podstatně víc peněz, než dnes). Skutečný Frank Abagnale (jehož současný způsob obživy zajistil filmu opravdu hezkou pointu) se dokonce na chvíli objeví na plátně v roli francouzského policisty.

Franka ve filmu pronásleduje Carl Hanratty (Tom Hanks), agent FBI z oddělení pro bankovní podvody. Nakonec ho dopadne, ale o to ani tolik nejde. Jde spíš o to, jak je Frank troufalý, vynalézavý a elegantní a jak snadno mu každý skočí na lep. Aby měl film nějaký "děj" v obvyklém smyslu slova, je do něj poněkud křečovitě namontována Carlova "posedlost" Frankem, ale nečekejte žádného UPRCHLÍKA. Tenhle film je prostě takové "příjemné retro", ve kterém jde převážně o tu atmosféru "starých dobrých časů" a elegantních podvodníků. DiCaprio i Hanks hrají podle očekávání perfektně, John Williams složil opravdu divoký soundtrack ve stylu progresivního jazzu a divák je rád, že může jít do kina na něco, kde nejsou výbuchy a přitom to není evropský film.

Nejhorší z nejhorších

A máme tu po roce opět nominace na Zlaté maliny, ceny pro nejhorší filmy, herce a filmaře, které jsou přinejmenším stejně zajímavé jako Oscaři.

 Letos se "dařilo" především hrajícím zpěvačkám, přesněji řečeno "zpěvačkám, které si myslí, že by mohly hrát". Čtyři nominace si odnesla Madonna: Za herecký výkon ve filmu SWEPT AWAY, za nejhorší pár (s Adrianem Gianninim v tomtéž filmu) a za vedlejší roli a za písničku (obojí za DNES NEUMÍREJ). Britney Spearsová má dvě nominace (herecký výkon a herecký pár) za CROSSROADS a Jennifer Lopezová dvě nominace za herecký výkon v DOST a KRÁSNÉ POKOJSKÉ.

 Z mužů má dvě nominace Eddie Murphy (za PLUTO NASH, SHOWTIME a JSEM AGENT), Roberto Benigni za svého zrůdného PINOCCHIA, Steven Seagal za NA POKRAJI SMRTI a Adam Sandler za MR. DEEDS - NÁHODNÝ MILIONÁŘ a ADAM SANDLER'S EIGHT CRAZY NIGHTS (ve kterém je kreslený!).

Co do počtu nominací na jeden film vede CROSSROADS s osmi, následují STAR WARS EPIZODA 2, PINOCCHIO a PLUTO NASH. Naše distribuční společnosti se vskutku činí, protože kromě ADAM SANDLER'S EIGHT CRAZY NIGHTS a SWEPT AWAY jsme všechny zmiňované filmy viděli nebo uvidíme v našich kinech.

Ve chvíli, kdy tohle čtete, by už tady měly být zveřejněny nominace na letošní Oscary, takže se můžete podívat kdo byl nominován na obojí.

Premiéry týdne

Kromě CHYŤ MĚ, KDYŽ TO DOKÁŽEŠ, má ve čtvrtek premiéru film indického režiséra SAMSARA o hledání duchovního osvícení a český film KRUTÉ RADOSTI o dívce, jejíž příjezd obrátí ve 30. letech malé slovenské městečko naruby. Neviděl jsem je.

Ve zkratce...

STAR TREK: NEMESIS: Definitivně rozhodnuto. V našich kinech nebude uváděn (pokud ho tedy nějakým zázrakem nezíská jiný distributor než Bontonfilm).

Doporučuji vám sledovat novou sérii "Peříčka"! Jednak poznáte novou neuvěřitelnou moderátorku a jednak se trochu přiučíte cizím jazykům. V posledním vydání byl několikaminutový (t.j. dost dlouhý) segment, ve kterém americká pornohvězda mluvila o natáčení (což bylo proloženo jen několika kratičkými záběry "akce") a celé to bylo ponecháno v angličtině, bez jediného slova překladu!

Pár hezkých fotek z nového filmu CRADLE 2 THE GRAVE, ve kterém si budou dávat přes ústa Jet Li a rapper DMX najdete tady. I přes imbecilní název by to prý měla být kvalitní akční podívaná.

Jsou někteří nezávislí režiséři, které vpodstatě obdivuji (Soderbergh) a pak jsou nezávislí režiséři, kteří jsou... prostě nezávislí. Například Gus Van Sant se nechal slyšet, že po svém remaku PSYCHA (který měl špatné recenze a moc neutržil) chce natočit znovu remake PSYCHA s tím rozdílem, že "by se to celé odehrávalo v punk rockovém prostředí". Prý mu to poradil Viggo Mortensen, který "měl za ženu Exene Červenkovou a ta zná všechny tyhle lidi".

A ještě perlička pro všechny české distributory: Proč někdo z vás nemůže u nás uvést tohle? Copak může existovat něco lepšího, než Bruce Campbell jako šedesátiletý Elvis?

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM: O raketoplánech a věžích

Tento týden se jako všechna ostatní seriózní media pozastavíme nad vybuchujícími raketoplány, ovšem v souvislosti s filmem! Dozvíte se taky, že termín "špatný...

Výběr článků

Načítám