Hlavní obsah

FFFILM odhaluje!

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes odhalíme jednak záhadu červených teček v KILL BILL a jednak záhadu rostoucího počtu sebevražd v České republice. Řekněte upřímně: Který jiný filmový týdeník vám může něco takového nabídnout?

Foto: Luhačovická o.p.s.
Článek

Mystérium teček odhaleno!

Minulý týden jsem vás upozorňoval na červené tečky, které chvílemi problikávají ve filmu KILL BILL. Mezitím jsem o nich zjistil všechny podrobnosti a rád se s vámi o ně podělím.

Krátká verze: Tarantino s těmi tečkami nemá nic společného.

Dlouhá verze: Od počátků kinematografie (nebo aspoň od počátku existence videa) mají filmová studia starosti s ilegálními kopiemi svých filmů. Živě si pamatuji, jak jsem se kdysi ptal, proč je přes celý filmový pás CLIFFHANGERa ten žlutý pruh a dostalo se mi vysvětlení, že při normálním promítání není vidět, ale kdyby se někdo pokoušel ten film kopírovat, bude na kopii vidět hnusný barevný pruh. Ano, tenkrát se ještě videokamery na projekce tolik nepašovaly a zřejmě se kopírovalo nějak chemicky...???

Když se tam ve velkém pašovat začaly, přešlo se na jiný systém. V některých záběrech se (na světlém pozadí) začaly na zlomky sekundy objevovat světle oranžové fleky. Pokuhým okem byly při promítání téměř nerozeznatelné, ale když jste věděli ve kterém okamžiku kde jsou, daly se na kopii identifikovat. Takže vám nekazily požitek z ilegální kopie, ale z jejich rozmístění ve filmu se dalo určit která kopie byla ilegálně zkopírována a tím se dopracovat k tomu, koho je zapotřebí oběsit.

Tohle ale přestalo fungovat ve chvíli, kdy byl internet rychlejší, harddisky větší a rozšířily se P2P sítě. Ve filmech v digitální podobě totiž většinou tyto fleky nebyly dostatečně dobře identifikovatelné, takže studia musela přijít s něčím jiným - a přišla se zrůdnými červenými tečkami!

Tyto tečky jsou červené na bílém pozadí, aby byly dobře vidět i na nekvalitních digitalizovaných kopiích a objevují se vždy na dvou následujících políčkách, aby náhodou nezmizely, pokud by bylo digitalizováno jen každé druhé okénko - díky čemuž jsou sakramentsky dobře vidět a dokážou vám epesně zkazit zážitek z filmu. Děkujeme, milá RIAA.

Pokud jste to ještě nepochopili, ty tečky jsou i v jiných filmech a budou v dalších a dalších. Nemá s nimi nic společného režisér ani český distributor. Malou náplastí je skutečnost, že zatím ty tečky vždycky byly jenom na jednom filmovém kotouči, t.j. v rozmezí menším než 20 minut. Ale bůh ví, co chystá budoucnost...

Mystérium sebevražd odhaleno?

Ještě zásadnější odhalení, než to s tečkami, jsem objevil po přečtení této stránky. Píše se na ní o tom, jak souvisí ekonomická situace a společenské klima v Japonsku a v USA s počtem natáčených hororových filmů. Samozřejmě mi to přišlo jako nesmysl, ale chtěl jsem to vyzkoušet s českými filmy.

Bohužel těch hororů v posledních letech moc nevzniklo, tak jsem se musel uchýlit k vzorku jiných filmů. A musím říct, že výsledek mě šokoval! Posuďte sami:

Premiéry týdne

Tento čtvrtek má premiéru pouze komedie s Jimem Carreyem BOŽSKÝ BRUCE. Jde v ní o to, že Carrey hraje televizního reportéra, kterého tak štve jeho životní smůla, že vynadá Bohu. Načež si ho Bůh (Morgan Freeman) pozve "na kobereček" a nechá ho, aby si tedy pár dní vyzkoušel, jaké to je dělat jeho práci. Rozhodně se při tom dost nasmějete, ale tvůrci se zachovali poněkud "zbaběle" a ani zdaleka nevyužili úžasný potenciál, jaký mohl takový film mít.

Ve zkratce...

Jak to vypadá, když se ze slavných herců stanou zombie?

Dvě lekce angličtiny z jedněch Televizních novin na Nově: Nejdříve jsem se dozvěděl, že "Šlapat vodu" se anglicky píše "Trading watter" (a ne "Treading water", jak jsem si vždy myslel) a o pár minut později byla Arnoldova hláška "I'll drive" z TERMINÁTORA 3 přeložena "Budu to tu řídit", zřejmě aby vynikla vtipnost toho, že se Arnold stal guvernérem.

Aby to nebylo líto Primě: První věta ve VETŘELCÍCH "There goes our salvage" byla přeložena "To se nám opravdu povedlo". To se jim opravdu povedlo. Zajímal by mě rozbor psychologických stavů překladatele, které k takovému "překladu" mohou vést...

Update o 30 minut později: Podobně "smyšlená" je každá třetí věta... Nesnáším je.

ZPRÁVA Z PEKLA: Britney Spearsová se intenzivně snaží získat roli ve třetím pokračování X-MEN.

ZPRÁVA Z PEKLA 2: Jean-Claude Van Damme chce hrát a tančit v baletním filmu LABUTÍ JEZERO.

Na CNN začali několikrát za hodinu dávat tuhle reklamu (MOV). Opravdu zajímavé. Kdo by si to před takovými pěti lety pomyslel...

Asi týden poté, co se rozjela práce na velkorozpočtové adaptaci STOPAŘOVA PRŮVODCE PO GALAXII, opustil tento projekt režisér Jay Roach (který se ho asi 10 let snažil prosadit).

Na hororserveru Studna.net najdete rozsáhlou reportáž z natáčení českého filmu CHOKING HAZARD.

BEZ KOMENTÁŘE: Micro films

BEZ KOMENTÁŘE 2: Mix a Max jódlují

BEZ KOMENTÁŘE 3: Fucking USA

Reklama

Související témata:

Související články

Hrůzný FFFILM!!!

Dnes se budeme zabývat exorcismem, strašidelnými zámky a dokonce PROKLETOU ČERNOBÍLOU KOSTROU, JEJÍŽ TEROR JE MIMO VAŠI PŘEDSTAVIVOST! To vše samozřejmě...

FFFILM žaluje!

Dnes se (kromě SEDMI filmů, které mají českou premiéru) budeme věnovat způsobu, jak nejspolehlivěji vydělat na filmech. Řeč je samozřejmě o žalobách! Ano,...

FFFILM na to kašle

Tento týden bych se rád zastavil u nové komedie KAŠLU NA LÁSKU, která přichází do našich kin. Je to - jak asi tušíte - komedie romantická. Ovšem pravděpodobně...

Výběr článků

Načítám