Hlavní obsah

FFFILM: Asie, někdo se poblije

Novinky, František Fuka (fuxoft.cz)
19. února 2003

Jste šokováni názvem? Správně, já taky. Dnes si popovídáme o filmové hrůze z Asie, o zlu z Bradavic a dočtete se o více filmových zajímavostech, než by bylo zdrávo. Prostě, dnešní FFFILM je hardcore!

Foto: Josef Zajíc

Dolní oblast Vítkovice

Článek

V následujících dvou týdnech se dočkáme v našich kinech dvou fajnových hororů, majících kořeny v Asii. Při této příležitosti jsem si lámal hlavu nad vtipným nadpisem, který by obsahoval Asii, hrůzu a ještě by se rýmoval. Nejdřív mě napadlo "Asie noci upije", což se hezky rýmuje, ale není to moc strašidelné (pokud nemáte strach z toho, že někdo upijí noc). "Asie, srdce vám bije" je jako z nějaké písničky od Holek... Holkiek... Prostě 2. pád od "Holki". A "Asie, tam to hnije", je neoriginální. Neporadil ani Tomáš Baldýnský (protože nebyl online a tudíž jsem se ho neptal), takže jsem byl nucen skončit u "Asie, někdo se poblije", což vlastně není příliš strašidelné (protože poblít se můžete nejen ze strachu, ale i z mnoha jiných věcí), ale je to dost kontroverzní a jistě to přinutí spoustu čtenářů na tento článek kliknout, protože je bude zajímat, zda je jeho obsah stejně kontroverzní jako nadpis.

Není.

(I když, vyskytuje se v něm slovo "penis"...)

 Nejdříve ale o jiných orgánech:

Tento čtvrtek má českou premiéru hongkongský horor OKO, vyprávějící o mladé dívce, která je od dětství slepá a nyní začne opět vidět, protože jsou jí transplantovány oči. Není jednoduché "naučit se" vidět, když jste nějaké to desetiletí žili bez zraku, ale Mun se s tím statečně vyrovná a užívá si nově nabytý zrak. Ovšem ne dlouho, protože začne vidět (a kupodivu i slyšet) lidi, které ostatní kolem ní nevidí. Prostě, vidí duchy. Je to jasné od prvního podivného setkání (a těm filmově zběhlejším divákům ještě před ním), ale tvůrci bohužel toto šokující odhalení (které moc šokující není) zbytečně dlouho oddalují. To ovšem neznamená, že jde o nepodařený film. Jednotlivé scény jsou opravdu HODNĚ strašidelné, pointa je mírně neotřelá a stojí za to tenhle film vidět už jenom proto, že asijských hororů je u nás k vidění velice málo, natož v kinech.

O týden později (27. února) se dočkáme hororu KRUH, což je sice americký film, ale remake japonského. A proti všemu očekávání velmi dobrý. Nevím, nakolik kopíruje japonskou verzi (neviděl jsem ji), ale hodně dlouho jsem neviděl žádný hollywoodský film, který by byl natolik strašidelný, aniž by v něm byly litry krve a mutanti (ani ZNAMENÍ nebyla tak vydařená). Námět (videokazeta, zabíjející přesně po týdnu každého, kdo si ji pustí) zní velmi dementně, ale už po pár minutách filmu (který začíná jako typický teenagerský horor) se atmosféra změní v něco úplně jiného, bez teenagerů. Film režíroval Gore Verbinski, který natočil hezký dětský film HON NA MYŠ, slušnou road movie MEXIČAN a právě dotáčí historickou akční fantasy PIRÁTI Z KARIBIKU.

Harry Potter is coming (and coming...)

 Zúčastnil jsem se "U Fleků" prezentace, pořádané Warner Bros. u příležitosti uvedení HARRYHO POTTERA A TAJEMNÉ KOMNATY na DVD. Skutečně se tohoto hitu dočkáme už v dubnu, a to se super extra bonusy, nadabovanými do češtiny i slovenštiny (stejně jako samotý film). Přítomným novinářům bylo vystvětlováno, proč bude druhý díl přinejmenším taková bomba jako byl díl první, probíhaly soutěže a ti, co nevyhráli, dostali aspoň propisky s Harry Potterem a obložený talíř. Bohužel, nepodařilo se mi vyfotit profesora Brumbála, který to všechno moderoval (měl jsem slabý blesk), ale přece jen se něco zajímavého dozvíte: Warner Bros. (zřejmě ti američtí) se snaží velmi drsně kontrolovat, kdo a co bude o Harrym Potterovi publikovat. Například jsem mohl dostat CD s fotografiemi z filmu, ovšem pouze pokud bych podepsal dvoustránkovou smlouvu o tom, co s nimi můžu nebo nemůžu dělat. Že si tytéž fotografie můžu stáhnout z desítek jiných (oficiálních!) míst, to americké Warnery zřejmě nenapadlo. Dále jsem v deskách obdržel rozsáhlý materiál, obsahující info o filmu a seznam otázek a správných odpovědí pro případ, že bych chtěl o Harry Potterovi pořádat soutěž (jiné otázky, pokud jsem to dobře pochopil, nejsou povoleny). Při vytváření české verze těchto materiálů ovšem zřejmě došlo k nějakým podivným komplikacím, takže se můžeme těšit, že soutěže (pokud je bude pořádat někdo, kdo filmu nerozumí) opravdu budou "stát za to". Podívejte se do "Fotogalerie" na čtyři kuriózní výňatky z materiálů.

Premiéry týdne

Tento (i příští) čtvrtek se těch premiér opravdu sešlo nějak hodně. Kromě OKA má premiéru opravdu strašný akční film se Seagalem NA POKRAJI SMRTI, jen o trochu méně strašná KNIHA DŽUNGLÍ 2, zajímavé komorní sci-fi SOLARIS (podrobně jsem o něm psal koncem loňského roku), francouzské romantické drama KŮŽE ANDĚLA a dva české (česko-slovenské?) filmy LESNÍ CHODCI a MĚSTEČKO, o kterých nic moc nevím.

Ve zkratce...

Rumunská ortodoxní církev chce podat žalobu na producenty filmu EYES WIDE SHUT, protože zjistila, že někdo bez povolení nahrál jejich mši a pustil ji (pozpátku) při "satanistické scéně" ve filmu.

Docela smutná zpráva: Filmovou verzi "Fantóma opery" prý bude režírovat Joel Schumacher.

Došlo k poměrně trapné záležitosti ohledně natáčení filmu VAN HELSING v Praze: Viz zde. Nutno podotknout, že slavný upírobijec (Hugh Jackman) tentokrát loví nejen Draculu, ale také Frankensteina nebo Vlčího muže, a to vše v pořádně akčním stylu. Režíruje totiž Stephen Sommers (CHOBOTNICE, obě MUMIE). A copak to máme za mosty v pozadí tohohle cool plakátu? Jenom by mě zajímalo, zda je podobnost s tímto japonským animovaným filmem opravdu náhodná...

Hezká nová ukázka na LIGU VÝJIMEČNÝCH (nebo jak se to bude česky jmenovat) je ke stažení tady.

Jackie Chan bude hrát sluhu v nové verzi CESTY KOLEM SVĚTA ZA 80 DNÍ, která se bude natáčet převážně v Evropě.

SPY KIDS 3 budou trojrozměrný film (budete ho muset sledovat přes speciální brýle) a padoucha v něm bude hrát Sylvester Stallone!

První plakát na SHREKa 2 je tady.

Jak tak koukám, tak to opravdu dnes příliš kontroverzní nebylo, i když jsem se s tím nadpisem tak snažil. Tudíž aspoň na závěr něco pro ty přátele filmu, kteří se hned tak něčeho neleknou a něco jim říkají slova jako "bondage" nebo "penis": (WARNING, WARNING!) Hardcore, more hardcore a extreme hardcore...

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM: O raketoplánech a věžích

Tento týden se jako všechna ostatní seriózní media pozastavíme nad vybuchujícími raketoplány, ovšem v souvislosti s filmem! Dozvíte se taky, že termín "špatný...

FFFILM: Animatrix

Dneska se dozvíte něco o opravdu vydařeném animovaném povídkovém sci-fi filmu, o tom kdo chytá Leonarda DiCapria a o nejhorších loňských filmech a hercích....

Výběr článků

Načítám