Hlavní obsah

FFFILM hackuje Terminátora

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za pár týdnů má českou premiéru TEMINÁTOR 3 a my se díky exkluzivním fotografiím můžeme dnes zamyslet nad kardinální otázkou: Na jakém operačním systému Terminátoři fungují? A pokud se Arnolda nemůžete dočkat, už tento čtvrtek můžete jít do kina na HULKa nebo na jeden z mála fekál filmů, které kdy byly uvedeny v naší kinodistribuci!

Foto: Anna Kováčová
Článek

Především: Pokud chcete vědět, co si o kvalitách třetího Teminátora myslím, tady je moje recenze pro Cinemu. Nebudu si dnes bezpracně vydělávat tím, že budu totéž opakovat zde.

Ale zpět k tématu: Když děláte k filmu titulky, máte výhodu v tom, že si ho můžete ve střižně zastavit a prohlížet si ho políčko po políčku. V prvních dvou Terminátorech se občas objevovaly zábavné věci na Terminátorově "vnitřním displeji", když jste viděli scény zabírané "jeho očima". Ve třetím dílu se taky něco podobného našlo.

Například když Arnold "rebootuje", po plátně rychle přejede spousta hlášek:

Za povšimnutí stojí především fakt, že Terminátor má v mozku Quicktime Player (třetí shora), odkaz na MP3.COM (třetí odspodu) a je multi-user (radši si nepředstavuji, co je tím myšleno).

Zajímavější je displej zlé Terminátorky T-X. Například v úvodu filmu tato "Terminatrix" najde a analyzuje malý čtvereček gázy:

Vsimněte si ale tohoto detailu (bohužel, kvalita nic moc): U tohoto maličkého čtverečku (asi 8 x 8 cm) se jí zobrazí info "83 cm X 83 cm"!!!

Je sice chvályhodné, že T-X funguje v metrické soustavě, ale plete si centimetry s milimetry! Ještě vážnější je problém s její útočnou databází. Když si T-X později vybírá, kterou ze svých zbraní aktivuje, na jejím displeji se rychle vystřídají názvy asi tuctu zbraní a informace o nich:

Kuriózní je, že tento informační popis je u všech zbraní zcela stejný, a to:

"TEXT týkající se aktuální zbraně, zobrazený ve zbraňovém okně XP040. Zde se zobrazují důležité informace o této zbrani. 679098-8"  - Pokud ví T-X o všech svých zbraních pouze toto, a navíc si plete milimetry a centimetry, není divu, že to s ní dopadne tak, jak to s ní dopadne...

Nevím, kdo přesně ty displeje vymýšlel, ale tahle triková firma v závěrečných titulcích vypadá podezřele. Že by šlo o diverzní akci?

Mimochodem, podobné žertíky jsou i v mnoha jiných filmech. Zmiňoval jsem se o hackingu v MATRIXU 2 a v ROBOCOPOVI 2 se před očima kyberpolicisty objeví hexadecimální čísla "50 45 54 45 20 4B 55 52 41 4E 20 49 53 20 41 20 47 52 45 41 54 20 47 55 59". Za domácí úkol si zjistěte, proč to nejsou jen tak ledajaká čísla. Pokud jste hráli PODRAZ 3, půjde vám to snáze.

Premiéry týdne

Tento čtvrtek má premiéru HULK, o kterém jsem už podrobně psal, a dneska tudíž jenom dvě zajímavé fotky. Tohle je Lou Ferrigno, který hrál Hulka před několika desetiletími v televizním seriálu:

A tady je tentýž Ferrigno dnes, spolu se Stanem Leem (autorem comicsu):

Pro všímavé: Zkuste si tyto pány zapamatovat a pak si v novém HULKovi všimnout krátkého záběru, ve kterém se společně objeví!

Premiéru má také PAVUČINA SNŮ (DREAMCATCHER), což je opravdu zvláštní "věc". Především je to kniha Stephena Kinga, kterou - což je důležité zmínit - jsem nečetl. Tuto knihu zfilmoval Lawrence Kasdan (NÁHODNÝ TURISTA, SILVERADO) s Morganem Freemanem a několika méně známými herci a je to každopádně ne moc podařený film. Pravděpodobně bych nedoporučoval, aby na něj chodili fanoušci knihy, protože je prý radikálně jiný, a to k horšímu. Ovšem pokud knihu neznáte (jako já), tak vám to může připadat celkem zajímavé, protože příběh se vyvíjí opravdu neobvyklými kličkami a ještě někdy v polovině filmu nevíte, jestli se díváte na psychologický film, trikový sci-fi velkofilm, fekál-porno nebo něco úplně jiného. Takže na neoriginalitu scénáře si rozhodně stěžovat nemůžete a je bez debat, že některé scény jsou velmi dobře natočené, ale opakuji: Nic geniálního rozhodně nečekejte (aspoň ne záměrně geniálního). Obzvlášť doporučuji podívat se na zdejší hodnocení a komentáře, z nichž za vyzdvižení stojí především "What the FUCK??? Morgan Freeman a zubatá hovna v jednom filmu?" Ondřeje Vosmíka.

A pak má premiéru ještě brazilský polodokumentární film MĚSTO BOHŮ (m.j. nominovaný na Oscara), vyprávějící o násilí v Riu de Janieru. Ne že bych uměl španělsky, ale nemělo by to spíš být "BOŽÍ MĚSTO"?

Ve zkratce...

Smutná zpráva pro čtenáře minulého FFFILMU: Vzhledem k tomu, že SINBAD po své páteční premiéře v USA strašlivě propadl, je jeho uvedení u nás krajně nepravděpodobné. Jako malou náplast můžete brát to, že tady na Ain't-It-Cool-News najdete plakáty na tři připravované animované filmy DreamWorks. Všimněte si především toho, jak hvězdné (hlasové) obsazení mají!

Zajímavá (a spíš špatná) zpráva pro sběratele filmové hudby: Soundtrack Trevora Jonese k filmu LIGA VÝJIMEČNÝCH vůbec nevyjde na CD a bude k zakoupení pouze jako download za 9,99 $ (navíc pouze pro uživatele počítačů Macintosh) na iTunes. (Update: Zdá se, že se to týká pouze USA a ve zbytku světa se budou normálně prodávat CD.)

Festival v Karlových Varech dále pokračuje, promítají se na něm filmy a dějí se tam srandovní věci. Ovšem pořád ne dost srandovní na to, abych tam jezdil.

Spousta obrázků z natáčení SPIDER-MANA 2 a VAN HELSINGA (tam je dokonce i video).

James Cameron se v rozhovoru pro BBC1 nechal slyšet, že nejenže jedná s Foxem o VETŘELCI 5, ale dokonce by do něj chtěl obsadit Arnolda Schwarzeneggera! (Samozřejmě, pokud to vůbec řekl, je to všechno pouze ve stádiu velmi ranného plánování.)

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM jako poleno

Tento týden se budeme věnovat nové verzi PINOCCHIA, kterou natočil šílený oscarový Ital Roberto Benigni (jako nejdražší italský film všech dob) a která...

FFFILM o filmech!

Tento týden nás čekají skutečné filmové hody, protože má premiéru pět snímků, mezi kterými si jistě něco najde každý filmový fanoušek, pokud nejde zrovna...

FFFILM: Tichý Američan

Tento týden nás čeká opět překvapivé množství premiér a opět jsem šťastnou okolností většinu z nich viděl! Velká zelená rozhněvaná recenze se tento týden...

Výběr článků

Načítám