Hlavní obsah

FFFILM o filmech!

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Tento týden nás čekají skutečné filmové hody, protože má premiéru pět snímků, mezi kterými si jistě něco najde každý filmový fanoušek, pokud nejde zrovna o ortodoxního fanouška švédských komedií z pekárenského prostředí. A já čtyři z nich viděl, heč, heč.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Ojedinělá kniha sklářských střihů firmy Lötz z let 1900-1914 byla slavnostně pokřtěna v Muzeu Šumavy v Kašperských horách.

Článek

HRDINA (neboli "Ying Xiong", neboli "Jing Ziong", neboli nějak jinak), je příběh ze staré Číny. Konkrétně z období "sjednocování sedmi království", což bylo někdy kolem roku 200 př.n.l., což mi příliš neříká, protože si "období sjednocování sedmi království" pletu s "obdobím romance tří království" (a to druhé mi říká víc, protože je podle toho víc videoher). Nicméně: Bojovník (Jet Li) jménem Bezejmenný (to je opravdu dobré slovní spojení!) přichází k císaři, aby mu podal hlášení o tom, jak zlikvidoval tři supervrahy, kteří císaře chtěli zabít. Odvypráví mu svůj superhrdinský příběh, ale císař není hloupý a dojde mu, že to ve skutečnosti bylo trochu jinak. Celý zbytek filmu pak strávíme tím, že sledujeme různé verze toho, co se stalo nebo mohlo stát.

Základní devizou tohoto čínského filmu (hodně inspirovaného mezinárodním úspěchem TYGRA A DRAKA) je výtvarná stránka. Vidíme totiž asi pět nebo šest alternativních verzí a flashbacků, přičemž každá z nich je ztvárněna v jiné dominantní barvě (takže jednou jsou třeba všichni v červených kimonech ve velké červené knihovně, pak totéž v modrém, pak totéž v bílém...). Je to vizuálně opravdu nádhera a leccos z toho bych si zarámoval na zeď do obýváku. Ve filmu se také hodně bojuje, a to klasickým magickým "wire-fu" stylem, kdy bojovníci skáčou po vodě, létají, poroučejí větru, dešti a listí, atd., atd., často ve zpomalených záběrech... HRDINA vypadá podstatně výpravněji než TYGR A DRAK, ale na rozdíl od něj jsem nebyl téměř vůbec dojat a pouze jsem obdivoval profesionální práci všech zúčastněných. Ačkoliv i tuhle malou výtku může někdo, komu připadal TYGR A DRAK příliš natahovaný a málo akční, brát jako plus (HRDINA má jen kousek přes 90 minut). Vřele doporučuji!

KRÁSNÁ POKOJSKÁ je celkem průměrný hollywoodský romantický film s Jennifer Lopezovou a Ralphem Fiennesem. To by bylo asi tak všechno, co by bylo potřeba o něm napsat, kdyby ho ovšem nerežíroval Wayne Wang! Wayne Wang natáčel nezávislé a občas velmi kontroverzní filmy jako SMOKE, BLUE IN THE FACE nebo STŘED SVĚTA. Představa, že tento člověk bude režírovat podle námětu Johna Hughese (SÁM DOMA) naprosto standardní romantickou historku o pokojské, která se zamiluje do budoucího senátora, jenž neví, že je pokojská... Taková představa je skutečně šílená a většina lidí si myslela, že Wang tento námět zpracuje nějak velmi netradičně a "vysměje se do tváře Hollywoodu". Ale kdepak. KRÁSNÁ POKOJSKÁ je naprosto standardní, řemeslně slušně zvládnutá hollywoodská podívaná se sympatickým Fiennesem a ještě sympatičtějším Bobem Hoskinsem jako nadřízeným ne moc sympatické Jennifer Lopezové (ale to je asi relativní, mně se prostě nelíbí).

Dále má premiéru sci-fi film JÁDRO s opravdu podivným námětem: Na Zemi se začnou dít divné věci: Ptáci narážejí do oken, objevují se polární záře, lidé dostávají zvláštní záchvaty... Přijde se na to, že se zastavuje rotující jádro Země, které udržuje v rovnováze geomagnetické síly, následkem čehož naše planeta přijde o svou ochrannou atmosféru a uškvaříme se. To je fakt zvláštní, ale dál je to ještě zvláštnější. Existuje šílený černoch, který vyvinul jednak paprsek, anihilující skálu a jednak materiál, který je nezničitelný. Takže je potřeba jen pár miliard dolarů a ze supermateriálu se udělá několikavagónový krtkovlak, který se má s několika chrabrými na palubě a superlaserem na čumáku vydat do středu Země a tam odpálením jaderných náloží jádro znovu roztočit! Pravděpodobně nejde o větší vědecké nesmysly, než třeba v ARMAGEDDONu, ale nějak se mi prostě nedařilo překousnout představu, že se ti hrdinové skutečně provrtávají do středu Země, procházejí se v celkem normálních skafandrech několik metrů od lávy několik tisíc km pod povrchem Země atd., atd... Na rozdíl od ARMAGEDDONu bohužel také hůř funguje humor i hrdinské scény. Ale jako snadno zapomenutelná triková podívaná se JÁDRO dá přežit. (A má výbornou symfonickou hudbu!)

Poslední premiérou, u které se zastavím, je drama BÍLÝ OLEANDR, vyprávějící o mladé Astrid (Alison Lohmanová), jejíž matka (Michelle Pfeifferová) jde do vězení za vraždu a Astrid je nucena putovat od pěstouna k pěstounovi a při návštěvách vězení se nějak vyrovnat se svým vztahem k matce. Je to podle nějaké slavné knihy, ze které jsou zřejmě vybrány jen ty "nejšťavnatější historky", takže děj vypadá jako z typické mexické telenovely a nezachrání to ani výborné herecké výkony Lohmanové i Pfeifferové.

Premiéry týdne

Kromě čtyř výše zmíněných filmů se tento čtvrtek dočkáme ještě thrilleru NEBEZPEČNÁ ZNÁMOST (SWIMFAN), což je prý veskrze průměrná teenagerská kopie OSUDOVÉ PŘITAŽLIVOSTI.

Ve zkratce...

Lenor škodí vašemu mozku! V televizní v reklamě na Lenor říká vypravěč "...je to vůně tvého médi, která tě ukládá ke spánku", což je doprovázeno záběrem chlapečka, spícího s plyšovou opicí.

Vtipálci z www.somethingawful.com přišli s další sérií filmových montáží. Tentokrát na téma "co kdyby se slavný herec zbláznil a začal v některém ze svých filmů hrát postavu z jiného svého filmu?". Několik stránek montáží je tady, k pochopení některých z nich je zapotřebí značné filmové sofistikovanosti a kdo pochopí úplně všechny, ten je filmový bůh! (Já všechny nepochopil.)

Slavný idol ženských srdcí Richard Chamberlain (např. "Šogun") se ve svých 69 letech veřejně přiznal, že je (a vždycky byl) gay.

Tady je skoro dojemný článek o klucích, kteří v roce 1982 (když jim bylo 12 let) poprvé uviděli DOBYVATELE ZTRACENÉ ARCHY a následujících šest let svého života strávili tím, že v amatérských podmínkách natáčeli přesný remake tohoto filmu záběr po záběru (takže v průběhu děje Indy začne mutovat a Marion narostou prsa)! Pár záběrů z jejich verze je k vidění tady.

Ještě k Oscarovému dokumentu Michaela Moorea BOWLING FOR COLUMBINE: Tady jsou celkem objektivní a konkrétní důkazy toho, jak Moore ve svém filmu manipuloval s fakty.

V upoutávce na televizi Prima je název filmu Coneheads ("cone" + "head") vyslovován "kounhýds".

Všechny naše televize používají v upoutávkách na své pořady ukradenou hudbu, ale pouze ČT napadne doprovázet upoutávku na "Nemocnici na kraji města" fanfárami ze "Star Treku"!

A abych nezapomněl na Novu: Ta 29. května informovala v hlavním zpravodajském pořadu o tom, že militantní ochránci zvířat vtrhli do laboratoří firmy Biotest a zdevastovali je. To se skutečně stalo, ovšem před více než dvěma měsíci. Zřejmě to teprve teď někdo v Nově našel na internetu.

Plánuje se celovečerní film na motivy celkem roztomilého policejně-parodického seriálu "Sledge Hammer" (dávali ho i u nás).

Opravdu vydařené foto Rona Perlmana v roli Hellboye (není to žádné CGI, ale výhradně make-up):

Přečtěte si velmi drsnou recenzi filmu MARKÉTA LAZAROVÁ, jejímž autorem prý je student 3. ročníku střední školy!

P.S: Je jistá malá možnost, že FFFILM příští středu nevyjde, ale pokud vyjde, možná se dočkáte jedné velice svalnaté a zelené recenze!

Reklama

Související články

FFFILM: Spider-Man u soudu

Tento týden se FFFILM bude věnovat něčemu, co se do něj ideálně hodí, protože je to o filmu i o internetu. Jde totiž o internetovou DVD půjčovnu, kterou shodou...

FFFILM: Gay attack!

Navzdory šokujícímu titulku dnešní FFFILM nebude ani tak o homosexualitě, jako spíš o kvalitním filmu, na němž pracovalo nadprůměrné množství...

FFFILM: Obrazy vášně

Dnes bych vám chtěl doporučit film FRIDA o mexické malířce a revolucionářce Fridě Kahloové (Salma Hayeková), který měl premiéru minulý čtvrtek a měl v našich...

Výběr článků

Načítám