Hlavní obsah

FFFILM: Celovečerníčky

– 15. ledna 2003
Novinky, František Fuka (fuxoft.cz)

Před pár dny bylo oznámeno, že se bude za velké peníze natáčet celovečerní hraná verze seriálu "Thunderbirds", což mě přivádí k zamyšlení nad tím, co to má sakra znamenat a kdo na něco takového bude chodit. Krátce se také zamyslíme nad premiérami týdne a pár krátkými zajímavostmi.

Foto: archiv Miss Junior

Středočeský hejtman David Rath, MJ kraj Praha Karolína Černohorská, MJ Středočeský kraj Darja Annicchiarico a ředitelka soutěží MJ Kateřina Hamrová.

Článek

(Od minulého vydání jsme si opět technicky o něco polepšili, uvnitř článku již může být jedna fotografie, ale zbytek je (i s texty) stále dobře ukryt ve "Fotogalerii".)

Celovečerníčky

Britský televizní seriál "Thunderbirds" vznikl v polovině 60 let v kreativní hlavě Gerryho Andersona, což byl takový zvláštní trikový génius, něco jako náš Karel Zeman. Anderson vytvořil několik sci-fi seriálů a filmů, které se většinou točily kolem nějakých úžasných futuristických raket, letadel, ponorek atd. Na rozdíl od Zemana v nich ale nehráli žádní lidé a jejich hrdinové byly loutky. Ovšem nikoliv animované loutky, jako třeba u Trnky, ale skutečné loutky, ovládané pomocí drátků, provázků a rukou v nich strčených! Takže skoro nic nebylo animováno a skoro všechno v jeho seriálech bylo natáčeno v "reálném čase" s loutkami různých velikostí (velká hlava s pohyblivýma očima a pusou pro záběry zblízka, menší lotka pro záběry, kdy má loutka jakž-takž chodit) a s futuristickými dopravními prostředky a stavbami, jejichž modely měly i hodně přes metr. Exploze byly simulovány malými rozbuškami, mořská dobrodružství byla natáčena v bazénu a tak dále...

Co se týče děje seriálů, byly všechny stoprocentně hrdinské. Konkrétně "Thunderbirds" byli o rodině Tracyových, "mezinárodních záchranářích", kteří žijí na opuštěném high-tech ostrově, kde mají zaparkované své high-tech stroje. Thunderbird 1 je raketa, Thunderbird 2 je tuším taková velká zelená tryskoloď a tak dále... Všichni hrdinové se chovali jako Mirkové Dušínové (a koneckonců, taky tak vypadali) a celé to bylo bráno tak neuvěřitelně vážně, že to snad nemohlo být bráno vážně. :) Opravdu se podívejte na ty jejich oficiální stránky (viz link výše), jsou opravdu přesně v duchu původní show.

Britští teenageři v 60. letech "Thunderbirds" hltali a zřejmě bych je v 80. letech jako teenager hltal i já. Vznikl podle nich i celovečerní film (natočený stejnou technikou jako seriál) THUNDERBIRDS ARE GO (což bylo jejich motto) a po mnoha desetiletích se dokonce v Británii dočkala slušného úspěchu bizarní divadelní hra, ve které dva živí herci hrají všechny dřevěné loutky ze seriálu (t.j. hrají dřevěně) a mají přitom na hlavách modely raket. Evidentně šlo o představení zaměřené na ty, kteří se seriálem vyrůstali a dnes už chápou, že se to nedá brát vážně. To je sympatický přístup k tématu... Jako méně sympatický přístup mi připadá to, jak se nyní plánuje natočit novou filmovou verzi Thunderbirds. S rozpočtem přes 50 miliónů dolarů půjde o nejdražší film společnosti Working Title (ČTYŘI SVATBY A JEDEN POHŘEB, NOTTING HILL, BILLY ELLIOT) a režírovat ho bude Jonathan Frakes (hraje Rikera ve "Star Treku", ale ani jako režisér není začátečník). Obsazení hlavních rolí zatím není známo, ale prý ve filmu budou špičkové triky (od studia, které pracovalo na populárním televizním "Putování s dinosaury") a celý příběh se bude točit kolem nejmladšího z Tracyových: patnáctiletého Alana.

Z toho všeho mám silný dojem, že tento film, jakkoliv může být zajímavý a zábavný, nebude mít skoro nic společného s původním seriálem (který navíc je kultovní v Británii a Austrálii, ale málokde jinde). A ptám se: Proč se to pak jmenuje THUNDERBIRDS? Ano, jsme svědky podivného trendu natáčet staré animované Večerníčky (tedy, u Američanů spíše "raníčky") jako hrané filmy. Není to trend nový (viz PEPEK NÁMOŘNÍK s Robinem Williamsem v režii Roxberta Altmana!), ale trend vracící se jaksi ve vlnách a vrcholící v posledních letech, kdy díky počítačové grafice už není problém, aby v hraném filmu hrál kreslený medvěd nebo veverka. Za ještě docela přijatelný pokládám nápad, kdy je film o tom, že se kreslené postavičky dostanou do lidského světa (a zůstanou přitom kreslené), o čemž je třeba nepovedený ROCKY A BULLWINKLE nebo velmi povedený KRÁLÍK ROGER, který má tu smůlu, že jeho "večerníčková předloha" ve skutečnosti nikdy neexistovala (stejně tak nejlepší film podle sci-fi seriálu je GALAXY QUEST, kterýžto seriál taky nikdy neexistoval).

I když by se náhodou nějakému hranému filmu podařilo přesně zachytit atmosféru původního Večerníčku, stejně by to pořád zůstal problém toho, že co bylo zábavné v deseti (až třiceti) minutách, bude těžko zábavné v půldruhé hodině. Prostě, točit takové filmy, to je šílenství. To už byste pak klidně mohli chtít natočit třeba... třeba hraného MACHA A ŠEBESTOVOU!

Premiéry týdne

Tento čtvrtek má českou premiéru PÁN PRSTENŮ: DVĚ VĚŽE, což je prý pohádka o nějakých trpaslících a homosexuálech se špičatýma ušima, jak spolu chodí po lese a žerou je začarované stromy, ale své diváky si to jistě najde. Já jsem to díky souhře nešťastných okolností dosud neměl šanci vidět a půjdu na to až normálně do kina, prý se to dá vydržet. Kromě toho má premiéru český film z První republiky ÚTĚK DO BUDÍNA, ale na ten na rozdíl od těch trpaslíků nepůjdu.

Ve zkratce...

Za měsíc bude mít (v USA) premiéru první díl televizního seriálu "MŮJ TLUSTÝ ŘECKÝ ŽIVOT", který pochopitelně navazuje na úspěšnou filmovou komedii.

Rozjíždějí se první práce na filmu JÁ, ROBOT, který podle povídek Isaaca Asimova bude režírovat Alex Proyas (VRÁNA). V hlavní roli Will Smith.

Opravdu pěkné pracovní náčrtky scén z PIRÁTŮ Z KARIBIKU najdete tady.

V obchodech SPARKY'S a CARREFOUR (a možná i jinde) je ke koupi Lego sada Steven Spielberg Moviemaker Set zlevněná na pouhých 3600 korun (z více než 8000). Takže jestli vás nevzali na filmovou školu...

James Cameron prý natáčí dokumentární film o ropném tankeru Prestige, který se nedávno potopil u břehů Španělska a způsobil ekonomickou katastrofu.

Nový trailer na comicsový film DAREDEVIL si můžete stáhnout tady. Začíná to vypadat, že jeho překvapivou hvězdou bude záporák Bullseye (Colin Farrell).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám