Hlavní obsah

FFF: startuje čerstvý závan filmů, hudby i ekologie

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Další rok klepe na dveře a s ním i čtvrtý ročník Fresh Film Festu - Mezinárodního studentského filmového festivalu (FFF). Ten se koná až do neděle 26. srpna v lázeňských Karlových Varech. Kulturní svátek nabídne na dvě stě snímků i experimentů. Kromě motivu chyby ve filmu zdobí FFF další motto: Hlavně ekologicky!

Článek

Slavnostní zahájení bylo ve středu večer rituální - lidové kroje, chléb, sůl a slivovice, po něm následovala projekce francouzského muzikálu Písně o lásce režiséra Christophea Honoré, v němž jednu z hlavních rolí ztvárnila dcera Marcella Mastroianniho Chiara.

Do centrálního festivalového stanu (hotel Thermal) již odpoledne dorazili nejen desítky návštěvníků, ale i důležití hosté: herec Jaroslav Dušek a výtvarnice Veronika Bromová, čeští zástupci v porotách, Cathy Rohnkeová z Berlinale nebo šéf studentské sekce Cinéfondation renomovaného festivalu v Cannes Laurent Jacob. Ten přijel vybírat filmy i upevňovat vztahy s pražskou FAMU.

Vážený host Laurent Jacob. (Foto FFF)

"Už od samého začátku činnosti Cinéfondation před deseti lety jsme pravidelně vybírali úžasné kreslené filmy natočené českými studenty, ale hrané filmy, které se k nám dostaly, se nám líbily méně, zvlášť vzhledem ke slavné historii FAMU. Doufám, že se do budoucna můžeme těšit na nějaké milé překvapení," uvedl Jacob.

Filmy, filmy, filmečky

Promítat se bude to nejlepší, co se urodilo ve studentském filmu doma i v zahraničí, soutěží se až o tři tisíce eur. Dovednosti a znalosti si můžete rozšířit také na zajímavých workshopech o hudbě ve filmu, o titulcích nebo o vztahu filmu a internetu.

FFF ale není jen o filmech: zajímavá je výstava fotografií Normalizační erotika (1. patro Thermal), multimediální interaktivní instalace z dílny umělecké laboratoře Ciant (tamtéž) a koncerty v Reflection Zone v Lázních 1. Ve středu od 22.30 vystoupí rappeři z PSH, ve čtvrtek pak artrocková skupina Sunflower Caravan.

Rozjelo se i tradiční klání nezávislých filmařů Film Reflection. Tři finalisté (Jiří Diviš, Petr Skala a Ondřej David) se ve Varech utkají o 50 tisíc korun. Jejich úkol zní jasně - během dvanácti hodin natočit snímek do pěti minut na téma Filmařův průvodce po 4. Fresh Film Festu.

Eko FFF

Na začátku jsem se zmínila o ekologii. Organizátoři FFF se totiž rozhodli, že letos budou nejen maximálně "fresh", ale také eko. Proto každý festivalový vůz jezdí na hybridní ekomotor, všechny materiály jsou z recyklovaného papíru a na každém roku jsou k dispozici kontejnery na tříděný odpad.

FRESH TIPY NA 23.8.

10:45 (Sál A): NimmerMeer

10:50 (Sál C):  sekce CEE

15:00 (Hl. sál): Snow Cake

17:00 (Hl. sál): O Soně a její rodině

17:30 (Panasonic): O slavnosti a hostech

19:30 (Sál A): Stav světa

21:00 (Sál B): Daleká cesta

Reklama

Výběr článků

Načítám