Hlavní obsah

Na světě je příliš mnoho zábavy, posteskl si Jim Sheridan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní filmovou školu v Uherském Hradišti ve středu slavnostně zakončí světová premiéra filmu Arvéd debutujícího Vojtěcha Maška. Hlavní hvězdou 48. ročníku byl irský režisér Jim Sheridan. Šestinásobný držitel nominací na Oscara v Hradišti převzal ocenění Asociace českých filmových klubů.

Foto: ČTK/Dalibor Glück

Výroční cenu festivalu převzal irský režisér a scenárista Jim Sheridan.

Článek

Účastnil se Lekce filmu, kde odpovídal na dotazy diváků. V úvodu přiblížil, jakým způsobem píše scénáře. „Nemám žádnou ustálenou metodu,“ uvedl. „Postavu nelze napsat na základě jediné osoby, kterou znáte. Měli byste použít alespoň dvě, jinak vytvoříte jen duplikát. Musí být někým, nad kým jste ztratili kontrolu,“ dodal. Dále popsal, jak pracuje s herci: „Je pravda, že herce příliš nevedu. Casting dělá devadesát procent filmu.“

V závěru se zamýšlel nad přínosem moderních technologií. Podle něj se staly příčinou toho, že jsou filmy jednodušší a primitivnější. „Na světě je příliš mnoho zábavy,“ posteskl si.

Na debatu po repríze snímku Svatba, jenž vzbudil mezi diváky velký ohlas, přijel polský režisér Wojciech Smarzowski. Na film, který v nelichotivém světle vykresluje chování Poláků k židovskému obyvatelstvu za druhé světové války, nedostal od státu peníze.

„Žijeme v době silného nacionalismu. Polský ministr kultury se o projektu vyjádřil, že je zvrhlý,“ uvedl režisér. Impulzem pro natočení snímku se stala skutečnost, že se o této temné kapitole polských dějin příliš nemluví. „Píše se o tom v knihách, ale v Polsku knihy nikdo nečte, zato všichni chodí do kina,“ zmínil. Prozradil, že tématem jeho dalšího projektu bude domácí násilí: „V Polsku je rodina svatá, už samotný námět působí jako provokace.“

Svatba se v našich kinech promítat nebude, ale vysílací práva zakoupila Česká televize.

Programová sekce Východní přísliby potvrdila, že se to nejzajímavější v evropské kinematografii odehrává na území někdejšího východního bloku. Kromě Smarzowského Svatby byly např. uvedeny filmy Hrdinové dělnické třídy, svérázná srbská tragikomedie o stavebních dělnících, nebo rumunský snímek R.M.N. držitele Zlaté palmy z Cannes režiséra Cristiana Mungiu.

V sekci České a slovenské novinky byl promítnut snímek Beaty Parkanové Slovo. Z tuzemské produkce se vymyká kvalitním scénářem, dobře napsanými dialogy, nadstandardními hereckými výkony, promyšlenou režií i tím, že se v ničem nesnaží nadbíhat divákovi.

Z Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary si Beata Parkanová odvezla cenu za režii a Martin Finger ocenění za mužský herecký výkon.

Režisérka během debaty s diváky prozradila, že se jí s Martinem Fingerem spolupracovalo natolik dobře, že se ho rozhodla obsadit i do svého příštího filmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám