Hlavní obsah

Karel Och zasedne v porotě v Cannes

Právo, Věra Míšková

Umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Karel Och zasedne v porotě Týdne kritiky (La semaine de la critique), oficiální soutěžní sekce festivalu v Cannes.

Foto: Milan Maliíček, Právo

Umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och

Článek

Předsedou poroty bude režisér Cristian Mungiu, první rumunský laureát Zlaté palmy za film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, který v roce 2007 odstartoval sérii mezinárodních úspěchů rumunské kinematografie.

Sekce Týden kritiky, která probíhá od roku 1962 pod záštitou Francouzského sdružení filmových kritiků, neklade důraz na stopáž či žánr snímků, ale snaží se objevovat nové výrazné talenty. V minulosti to byli například Bernardo Bertolucci, Ken Loach nebo Leos Carax, jehož snímek Annette s Marion Cotillardovou a Adamem Driverem letošní festival 6. července zahájí.

Americká herečka, režisérka a producentka Jodie Fosterová převezme na slavnostním zahájení Mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který se uskuteční od 6. do 17. července, osobně čestnou Zlatou palmu.

Ocenění pro Fosterovou

„Canneskému festivalu vděčím za tolik, že to nelze vyjádřit jinak, než že mi úplně změnil život,“ reagovala na zprávu o ceně.

A nebyla to zdvořilostní fráze. Už jako třináctiletá vystoupala po červeném koberci po schodech festivalového paláce, aby představila film Martina Scorseseho Taxikář, a odjížděla se Zlatou palmou za film, v němž zazářila po boku Roberta De Nira.

Od té doby je spjata s festivalem více než čtyřicet let, během nichž tu představila, ať jako herečka, nebo režisérka, sedm filmů.

Laureátka dvou Oscarů za Znásilnění a Mlčení jehňátek se stala vedle profese herečky také respektovanou režisérkou a producentkou.

„Její kariéra funguje i jako brána mezi hollywoodským průmyslem a autorskými filmy, které přirozeně a nepochybně spojuje,“ uvádí ve zdůvodnění ceny prezident festivalu Pierre Lescure. „Jodie Fosterová nám dala úžasný dárek, když se rozhodla přijet oslavit návrat festivalu na Croisette. Její aura nemá obdoby, ztělesňuje modernost, zářivou inteligenci nezávislosti a potřebu svobody.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám