Hlavní obsah

Desítky muzikantů míří na hradecký festival Jazz Goes to Town

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když se letos festivalům nedaří, Hradec Králové hlásí, že 26. ročník festivalu Jazz jde městem / Jazz Goes to Town proběhne 6. až 10. října. Nabídne pět mezinárodních hvězd, desítky domácích hudebníků i vystoupení na ulici.

Foto: oliversteidle.com

Oliver Steidle, výrazná postava berlínské avantgardní scény, zahraje s kapelou The Killing Popes.

Článek

V programu je mimo jiné Oliver Steidle, výrazná postava berlínské avantgardní scény, která zahraje s kapelou The Killing Popes, známou punkovým přístupem.

Dále norsko-švédská trojice We Are, která spojuje jazz s prog-rockem a synth-popem, dánský Pimpono Ensemble, francouzští Chromb! ovlivnění Johnem Zornem, The Residents a Soft Machine.

Poprvé v ČR zahraje Samuel Blaser Trio francouzského kytaristy Marca Ducreta, dánského bubeníka Petera Bruuna a švýcarského trombonisty Samuela Blasera, který je mimo jiné držitelem ceny Francouzské jazzové akademie pro evropské hudebníky.

Lahůdkou pro milovníky hammondek bude koncert Soul Mates Američana Briana Charetta. Na cenu Grammy nominovaný hráč na Hammondovy varhany spolupracoval s mnoha významnými osobnostmi, jako jsou Joni Mitchell, Lou Donaldson, Chaka Khan, Cyndi Lauper nebo Michael Buble.

Frontman Soundgarden zpívá Guns N’ Roses. Neznámá coververze je na internetu

Kultura

„Českého jazzového saxofonistu, klarinetistu a skladatele Luboše Soukupa a klavíristu Vojtěcha Procházku do Hradce Králové doprovodí kontrabasista Emil Brun Madsen a bubeník Kresten Osgood. Se třemi členy kvartetu se navíc posluchači budou moci setkat i v rámci festivalového předkoncertu. Ten je také novinkou letošního ročníku a proběhne v neděli 4. října v Praze. Na tradici festivalových komorních koncertů pak naváže také česko-švédská dvojice Michaela Antalová (bicí) a Martin Küchen (saxofony),“ doplnil za pořadatele Daniel Brátka.

„Festival Jazz jde městem / Jazz Goes to Town prošel během uplynulých pětadvaceti let nejednou změnou, a to jak v oblasti dramaturgie, šíře programové nabídky, tak i vize organizátorů. 26. ročník je opět příslibem něčeho nového. Do nového čtvrtstoletí vstupujeme pod dramaturgickým vedením skladatele a saxofonisty Michala Wróblewského,” představuje letošní ročník ředitelka festivalu Barbora Hodonická.

Vstupenky v cenách od 100 do 300 Kč jsou od 23. července 2020 v prodeji online na www.goout.cz a také na prodejních místech sítě GoOut (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň). Permanentka na celý festival stojí 1400 Kč (studenti a senioři 1000 Kč), na páteční a sobotní program za 700 Kč (studenti a senioři 600 Kč). Více na webu festivalu www.jgtt.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám