Hlavní obsah

Festivalům v Trenčíně, Jindřichově Hradci a Teplicích přálo počasí

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní hudební festivaly si tentokrát na nepřízeň počasí nemohly stěžovat. Víkendové sluníčko se na ně usmívalo a zasloužilo se o dobrou atmosféru, která je provázela.

Foto: Město Plzeň
Článek

Na dvacet tisíc diváků se sjelo na letiště do slovenského Trenčína, kde se v pátek 16. a v sobotu 17. července konal 8. ročník festivalu Bažant Pohoda, největší u našich východních sousedů a s prestižní mezinárodní účastí.

Michal Pavlíček ze skupiny Pražský výběr, která se na Slovensku představila po dlouhých osmi letech, Právu řekl: "Jako kapela jsme tam cítili strašně dobrou atmosféru. Bylo vidět, že si nás diváci pamatovali. Myslím, že na našem vystoupení bylo tak pět šest tisíc lidí. Celý festival byl nesmírně vzdušný, prostorově zajímavě řešený. Líbilo se mi tam, jenom jsem měl pocit, že byl možná až moc hudebně přesycený. My jsme například chvíli hráli proti Danu Bártovi na jiné scéně."

Dalšími hvězdami trenčínského festivalu byli i od nás dobře známí Värttinä z Finska, britská punkpopová Chumbawamba, finští bláznivci Leningrad Cowboys, Britové Moloko, španělská ska skupina Ska-P a naši Čechomor, Mig 21 či Tata Bojs.

Podle oficiálních stránek festivalu prohlásil na jeho adresu tourmanažer jamajské reggae skupiny The Wailers: "Cítím se tu jako na britském festivalu Glastonbury. Stejná atmosféra, stejná kvalita." V hudebních kruzích je to velká pocta.

Folkový Hradec a elektronické Teplice

Od čtvrtka 15. do neděle 18. července probíhala na mnoha místech v Jindřichově Hradci přehlídka Folková růže. Ve čtvrtek sice pršelo, nicméně poté se počasí umoudřilo.

"Obrovský úspěch měli Jumping Drums. To je kapela bubeníků kdesi od Šumperka, při jejímž vystoupení bylo na pódiu 34 bubnů, 18 činelů, perkuse a indiánské bubny. Hráli několikrát na více scénách. Dobré reakce sklidil též Hradišťan, dále Cop, Nezmaři, Žalman a k mé radosti i Pavel Bobek, kterého jsme pozvali jako malé zpestření akce," sdělil Právu pořadatel Michal "Jupp" Konečný.

Dvoudennímu elektronickému a tanečnímu festivalu Cosmic Trip Open Air, který se konal v pátek 16. a v sobotu 17. července v autokempu Pudlák v Teplicích, vládli British Murder Boys, Billy Nasty, Pendulum a další. Na festival se sjelo více než deset tisíc příznivců elektronické hudby.

"Nádhera, to byl výplach, který potřebuju. Pořád a pořád dokola, úlet," upřímně sdělila Právu účastnice festivalu, sedmnáctiletá Jana Dumková z Prahy.

Festivalová jízda pokračuje

V Kytlicích u Nového Boru se v sobotu uskutečnil první ročník festivalu Kytlice 2004. Před dvěma a půl tisíci diváků a za skvělého počasí měli podle Michala Thomese z pořádající Ameby Production největší úspěch Nahoru po schodišti dolů band, Divokej Bill, Mňága a Žďorp a balkánsky laděný Gothart, který akci uzavřel.

Na ostrově Santos v Sušici se tentýž den konal už jedenáctý ročník festivalu Šumava Rocks. Na patnáct stovek příchozích zhlédlo v úvodu speciální vystoupení Romana Holého a Matěje Rupperta, členů skupiny Monkey Business. Pomoci jim na pódium přišla zpěvačka Tereza Černochová z Black Milk.

"Vynikající byl Pražský výběr, měl velký úspěch. Povedla se vystoupení skupin Buty a také pražských Southpaw," shrnul akci pro Právo pořadatel Luboš Křivanec.

Festivalové léto bude pokračovat dalšími festivaly příští víkend.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám