Hlavní obsah

Festival Vokalíza je pevně spojen se zpěvačkou Janou Koubkovou

Právo, Jan Šída

Pražské Popmuseum připravilo k výročí vzniku festivalu Vokalíza výstavu Dvacet let Vokalízy, která je k vidění do 16. prosince. Tato hudební akce, která propojila hudební žánry jazz, blues a rock, měla první ročník už na konci září roku 1981. A vždy byla velmi těsně spjata s jazzovou zpěvačkou Janou Koubkovou.

Foto: archiv Popmusea

Jana Koubková na Vokalíze v roce 1983.

Článek

Ta byla i na vernisáži a v určité chvíli se sama stala živoucím exponátem, když vlezla do prosklené vitríny, do ruky si vzala cedulku s vlastním jménem a chvíli poseděla. Možná by ji měli organizátoři angažovat i na běžné prohlídky, koneckonců zpěvačka byla vždy plná energie, takže by jí taková performance určitě nebyla proti srsti.

Panel Matka představená – Život představuje její životní milníky. Takže se třeba návštěvník dozví, že zpívala v kapele slavných jazzmanů Luďka Hulana či Martina Kratochvíla nebo s rockerem Slávkem Jandou. Uvidíme ji také na archivních fotografiích coby televizní hlasatelku, nebo dokonce modelku v šedesátých letech minulého století.

Dále to berou organizátoři opravdu z gruntu. Vracejí se k historii hudebních festivalů v totalitním Československu, prvnímu ročníku Vokalízy na Žofíně, účinkování Evy Olmerové, Jiřího Suchého i zahraničních hostů, jako byli Tadeusz Nalepa nebo Daryll Kennedy.

Zároveň si všímají osudů festivalu po roce 1989, kdy se vše měnilo, a to nejen v politice, ale také v kultuře. V té době, tedy na přelomu osmdesátých a devadesátých let, řídil akci Ladislav Kantor, člen C Vocalu a poradce prezidenta Havla, který vládl výraznými manažerskými schopnostmi. Protože však nastoupil na Hrad, šlo to s festivalem od desíti k pěti. Z několikadenní akce se z ní stal jednodenní koncert.

Výstava vede návštěvníka po všech zásadních i marginálních momentech v historii festivalu (posunul se z Žofína přes Lucernu až do Paláce kultury), až ho dovede do bodu, kdy za sebou definitivně zatáhl oponu. Doba byla už prostě jinde, přibývalo festivalů všech žánrů, běžně přijížděly světové hvězdy, na které ještě před pár měsíci málokdo pomyslel, takže Vokalíza prostě ztratila svou funkci.

Přesto je dobře si její historii připomenout, protože pomohla ke zviditelnění mnoha muzikantům či interpretům, kteří jsou dnes sice jinde, ale pomoc Vokalízy při jejich rozjezdu je neoddiskutovatelná.

Dne 6. prosince se od 16 hodin uskuteční v Popmuseu Mikulášská Vokalíza pro malé i velké. Vystoupí na ní Jana Koubková Quartet a jako host Ondřej Ruml.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám