Hlavní obsah

Festival staré hudby zahájí Král nebes

Právo, kul

Novodobou světovou premiérou skladeb ze dvora Ludvíka XIV. zahájí dnes Letní slavnosti staré hudby svůj 18. ročník. V kostele sv. Šimona a Judy v Praze zazní na koncertu s příznačným názvem Král nebes původní verze velkých motet pro dva sbory a velký barokní orchestr, která ředitel kůru Královské kaple ve Versailles MichelRichard de Lalande na žádost Ludvíka XIV. skládal k bohoslužbám, jež král pravidelně navštěvoval.

Foto: ČTK

V kostele sv. Šimona a Judy v Praze se letos zahájí Letní slavnosti staré huddby.

Článek

Nejen sklady z úvodního koncertu, ale i mnohé další zazní na veřejnosti poprvé po dlouhých staletích.

„Francouzské archivy a knihovny doslova přetékají nevydanými skladbami: z 500 oper složených v Paříži v 18. století se v naší době hrála zatím jen asi čtvrtina. A z velkých motet, což jsou skladby pro dva sbory a orchestr, jsou dosud nevydané dvě třetiny. Dokonce ani od známých tvůrců jako Lully, Lalande, Rameau či Grétry se ještě zdaleka nehrálo všechno. A to nemluvím o komorní hudbě, která čítá stovky partitur,“ vysvětluje odborník na francouzskou operu 18. století a umělecký ředitel Centra barokní hudby ve Versailles Benoît Dratwicki.

Právě Centrum barokní hudby ve Versailles navázalo již v loňském roce spolupráci s festivalem Letní slavnosti staré hudby a letos je sídlu francouzských králů věnován celý festivalový program.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám