Hlavní obsah

Festival Pod parou nabídne punkové hvězdy

– Vyškov

Velkými jmény je nabit tuzemský největší punkový festival Pod Parou, který se uskuteční poslední červencový víkend ve Vyškově v areálu letiště Marchanice. Vystoupí na něm Jello Biafra i skotští The Exploited.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Jello Biafra

Článek

The Exploited jsou v dnešní době asi nejvýraznějšími nositeli odkazu punku. Právě zpěvák Wattie Buchan jako první punker v historii přišel s čírem. Hudebně kapela během let vyspěla.

Další legendou je americký zpěvák Jello Biafra, který vedl kultovní Dead Kennedys. I když po jejich rozpadu jen hostoval s různými předními kapelami, jako jsou NoMeansNo, Melvins, či s nimi sestavoval krátkodobé projekty jako Lard se členy Ministry, jeho skupina The Guantanamo School of Medince se neukázala jen jako dočasný projekt. Sestavil ji už v roce 2008 a pořád hraje, i když s novou rytmikou. Zatím vydala dvě alba The Audacity of Hype a With People and The Damage Done.

Kapela je, jak už bývá u Biafry zvykem, ostře politická, v písních kritizuje zacházení s podezřelými z terorismu na základně Guantánamo. Podporovala také hnutí Occupy.

Další legendou jsou kanadští DOA vedení zpěvákem a kytaristou Joeyem Shitheadem Keithleyem, který je také politicky aktivní, dokonce kandidoval ve Vancouveru za zelené. Několikrát sice oznamoval konec kariéry, ale nakonec v ní vždy dál pokračoval. Kapela ale kvůli tomu dlouho nevystupovala v Evropě.

Chybět nebude ani tuzemská špička v čele s Plexis a E!E.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám