Hlavní obsah

Festival MOFFOM představí filmy o Jamesi Brownovi, Dylanovi či The Who

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už 5. ročník chystá na říjen nenápadný, ale o to kvalitnější filmový festival MOFFOM, který se zaměřuje na snímky o muzikantech či historii vydavatelských firem a hudebních žánrů. Letošním tématem bude New York.

Foto: Milan Malíček, Právo

James Brown v Praze (2006)

Článek

Festival proběhne od 16. do 20. října v pražských kinech Lucerna, Světozor a Evald. Představí přes 50 snímků např. o osobnostech typu Pete Seeger, Bob Dylan, James Brown, Brian Wilson, The Who, Bela Fleck, KISS, Joy Division, Gogol Bordello, Sigur Rós, Alexandre Hacke.

“Každý rok se zaměřujeme na jednu zemi či region z celého světa. Letos je to právě New York, který je všeobecně vnímán jako multikulturní a dynamické město. Samozřejmě nemůžeme opomenout fakt, že je také kolébkou několika hudebních žánrů jako je hip hop, jazz či punk”, prohlásil organizátor festivalu John Caulkins.

Pete Townshend (The Who)foto: http://www.petetownshend.co.uk

Nebude chybět kultovní muzikál z roku 1968 The Producers (Producenti), který se stal na Broadwayi hitem. Existuje ve dvou filmových verzích (jedna z roku 1968 a druhá, s Umou Thurman a Willem Ferrelem, z roku 2005) a uvedlo ho také hudební divadlo v Karlíně. Jde o hudební komedii vyžívající se v politicky nekorektním humoru, jež si dělá legraci z fašistů, ale i z homosexuálů.

Snímek A Great Day in Harlem zase přiblíží pozoruhodný okamžik v historii jazzu, při kterém se v roce 1958 desítky amerických jazzových legend nečekaně shromáždily na fotografii, která se stala symbolem zlatého věku jazzu.

Jako vždy přijedou i zahraniční hosté. Účast potvrdil např. režisér a producent David Leaf (USA), který představí filmy o Brianu Wilsoni ze skupiny Beach Boys nebo o Jamesi Brownovi. Přijede i Brad Abramson (USA), výkonný producent seriálu hudební kabelové televize VH-1 "Rock Docs".

Představí filmy Amazing Journey: The Story of the Who a The Last Days of Left Eye. Jamie Catto (UK) tvůrce audio-vizuálního projektu dvojnásobně nominovaného na Grammy 1 Giant Leap a zakladatel hudební skupiny Faithless přijede se svým čerstvým projektem What About Me?.

Filmy doprovodí i koncerty (Alexandre Hacke, Danielle di Picciotto, Ty Syčáci a In The Nursery).

Reklama

Výběr článků

Načítám