Hlavní obsah

Festival Der Film se zaměřil na Frakci Rudé armády i gangstery z Hamburku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní filmový festival Der Film (1. - 9. října) mapující filmové dění v německy mluvících zemích se letos chystá v Praze i v regionech. Podstatnou programovou sekcí bude tentokrát Der ParagRAF. Nabídne snímky o teroristické skupině Frakce Rudé armády (RAF), která kdysi v Německu vyhlásila válku kapitalismu.

Článek

„Není úplně známo, že relikty skupiny RAF, označované rovněž jako Skupina Baader-Meinhofová, byly v Německu na pořadu dne ještě zkraje 90. let,“ vysvětluje programová ředitelka festivalu DER FILM, Klára Konečná z Goethe-Institutu.

„Tři generace bojovníků RAF, politicko-společenský diskurs celého období nebo nechvalně známý soudní proces s představiteli této teroristické jednotky, během něhož docházelo k závažnému porušování práv a svobod obžalovaných, přiblíží hned pět hraných snímků a jeden dokument. To svědčí o zájmu, který RAF i po letech u veřejnosti vzbuzuje i přesto, že její činnost byla oficiálně ukončena již před deseti lety,“ dodává.

Fatih Akin a Bleibtreu

Největším potenciálním hitem letošního ročníku je Chiko, gangsterský snímek ze současného Hamburku s hercem Moritzem Bleibtreuem, který je už i v ČR poměrně známý. Hrál např. ve filmech Knockin' On Heaven's Door, Lola běží o život, V červenci a Mnichov.

Režisér Özgür Yildirim a producent Fatih Akin, který sám natočil slavné snímky Proti zdi, Na druhé straně nebo V červenci, se v něm hlásí k odkazu klasických děl Martina Scorseseho a Briana de Palmy.

Celkově budou v pražských kinech Aero a Světozor promítnuty dvě desítky hraných i dokumentárních snímků, z nichž většina představuje špičku německé, rakouské nebo švýcarské filmové produkce poslední doby. Během devíti dnů si diváci budou moci vybírat z pěti programových sekcí: Der Film Spezi, Das Debüt, Die Doku, zmíněné Der ParagRAF a Die Ikone `68 – Uschi Obermaier, které nabízí aktuální témata i pohledy do nedávné německé minulosti.

Novinkou letošního ročníku je rozšíření festivalu do regionů. Vedle Prahy a Brna se představí německy filmy mluvené také v Ústí nad Labem, v Uherském Hradišti a na dalších místech. Pro více informací sledujte stránky www.derfilm.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám