Hlavní obsah

Festival Alternativa nabídne industriálně ambientní kapelu Zoviet France

– Praha

Hlavní hvězdou letošního festivalu hutné hudby Alternativa, který se začne v sobotu a pokračuje příští víkend, jsou britští industriálně ambientní Zoviet France. V Meet Factory nabídne festival během čtyř dnů vystoupení dvaceti tuzemských a zahraničních kapel.

Foto: Unijazz

Zoviet Fracne

Článek

Zoviet France, kteří zpočátku vytvářeli zvukové struktury z různých ruchů, které doplňovali méně obvyklými nástroji, jako byla citera, než přešli k vrstvení ploch na pomezí ambientu, se do Prahy vracejí po 22 letech. Už tehdy kapelu tvořili Ben Ponton a Mark Warren, kteří se v posledních letech věnují hodně internetovému rádiu, kde nabízejí v programu A Duck In A Tree hudbu spřízněných souborů. Svého pojetí se ale drží, i když jsou někdy jsou jejich skladby rytmičtější, jindy jen o převalování navrstvených ploch zvuků.

V sobotu vystoupí také projekt Huren Kanaďana Davida Fostera, který spojuje noise, industriál a techno s crustem i EBM do agresivních kompozic. Týž večer se představí i italské duo Skuv spojující industriál se sludgem a britská DJka a producentka Beatrice Dillonová.

Festival pokračuje 1. listopadu vystoupením polského souboru Księżyc, pohybujícího se mezi minimalistickým folkem a psychedelií nebo tchajwanští Scattered Purgatory vycházejí ze sludge a drone metalu, který kombinují s krautrockem.

Další den tam zahraje americký kontrabasista George Cremaschi s experimentátorem Matthewem Ostrowskim, přičemž jejich duo KRK doplní klarinetistka Renata Raková, saxofonistka Michaela Turcerová a berlínský perkusionista Burkhard Beins. Italský skladatel Valerio Trikoli zase nabídne konkrétní hudbu.

Festival zakončí v neděli 3. listopadu mezinárodní soubor Butcher´s Cleaver, kde bubnuje Peter Orins, na kytaru hrají Pasi Mäkelä a Jasper Stadhouders, na basu Christian Weber, na klávey Philipp Quehenberger, na trubku Petr Vrba a gramofony obsluhuje Joke Lanz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám