Hlavní obsah

Fenomenální Rush vystoupí poprvé v Praze

Novinky, Alex Švamberk

Slavná kanadská skupina Rush se v sobotu poprvé představí v Praze. Vystoupí v T-mobile Areně. Do Prahy přijíždějí v rámci turné ke 30 letům, jež uplynula od vydání debutu. Rush jsou na hudební scéně výjimečným zjevem. Přestože vždy dbali na propracovanost svých skladeb a instrumentální virtuositu, jejich rock nikdy neztrácel říz a tvrdost.

Foto: jota
Článek

Rush založili v roce 1968 v Torontu kytarista Alex Lifeson a basista Geddy Lee. Trio bylo zpočátku silně ovlivněné bluesrockovými Cream. Jejich pojetí bylo ještě patrné na eponymním debutu.

Sci-fi a koncepční alba

Po příchodu nového bubeníka, fenomenálního Neila Pearta, který si liboval v sci-fi a psal i texty, se projev skupiny začal rychle měnit. Písničky nahradily epické kompozice, které nabývaly na délce i propracovanosti. Často se sestávaly z několika dílů, už na třetím albu Caress Of Steel zabírala titulní kompozice celou jednu stranu elpíčka. Stejně tak tomu bylo i na následujícím průlomovém albu 2112 se sci-fi tématikou.

Přes jasné vlivy art rocku však propracovanost skladbám neubírala na energii a rockovém důrazu. Pro trio vynikajících hráčů byla virtuozita jen prostředkem, a tak se dokázalo na počátku osmdesátých let vrátit na albu Moving Pictures k písňové formě.

V polovině 80. let začala tvrdě rocková skupina pod vlivem nové vlny využívat syntezátorů. Přestože se zvukové ostří trochu obrousilo, tvorba skupiny byla nadále okamžitě poznatelná a nezaměnitelná.

Osamělá pouť výjimečných

Rush se sice stali vzorem mnoha kapel, ale nikdy neměli napodobitele. Jejich tvorba byla natolik náročná a vyžadovala takové instrumentální schopnosti, že se nedala jen tak okopírovat. Za celou dobu své existence vydal soubor 17 alb, posledním je Vapor Trials z roku 2002.

Hojně koncertující soubor, jemuž díky hráčským kvalitám nečinilo problémy kompozice přenášet na pódium, také pravidelně vydával živé nahrávky. Ta poslední - trojalbum a DVD Rush In Rio  - vyšla na začátku loňského rocku. Ukázalo, že skupina je stále při síle, i když se nyní více obrací do minulosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám