Hlavní obsah

Febiofest nabízí filmovou a hudební cestu kolem světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Geografické členění podle zemí či kontinentů původu filmových kolekcí je tradiční základní orientační osou pro návštěvníky již 13. ročníku Febiofestu, který začíná ve čtvrtek v pražském multiplexu Village Cinemas Anděl.

Článek

Na filmové cestě kolem světa diváky čeká celkem 284 filmů z 58 zemí, rozdělených jednak do geografických sekcí (například Panorama evropského filmu, Britsko-americké kino, Africké a jižní kino, Asijské či Latinskoamerické kino), jednak do retrospektiv a poct významným tvůrcům.

K lahůdkám mezi nimi bude určitě patřit sekce Andy Warhol uvádí, která vznikla ve spolupráci s Muzeem moderního umění v New Yorku a v Ponrepu nabídne dvanáct filmů, mezi nimi Dívky z hotelu Chelsea, Osamělí kovbojové či Vinyl. Milovníci italského filmu uvítají retrospektivu Michelangela Antonioniho, kde nebude chybět slavná Zvětšenina, Noc, Dobrodružství či Za mraky.

Osobnosti a novinky

V kině osobností zazáří Claudia Cardinalová, z jejíž tvorby si diváci připomenou vedle Tenkrát na Západě například také film Fitzcarraldo německého režiséra Wernera Herzoga nebo Statek, kde slavná CC hraje s J. P. Belmondem. Z tvorby Clauda Lelouche, který festival zahájí novým filmem Odvaha milovat, Febiofest připomene i nejslavnější snímky jako Muž a žena či Edith a Marcel.

Stoupající německá hvězda Julia Jentschová, která v Čechách točí film Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále, představí svůj talent například ve filmech Sophie Schollová: Poslední dny, Občanská výchova či Pád třetí říše, z dalších osobností se můžeme těšit na Ivana Passera, Julia Machulského, Emílii Vášáryovou či syna hollywoodské hvězdy Roberta Mitchuma Christophera, který přijede uvést otcovy filmy, jako jsou Noc lovce a Mariini milenci.

Hlavní inovaci přináší do letošního ročníku sekce Novinky světové tvorby, která se poprvé neomezuje jen na distribuční předpremiéry, ale nabídne i snímky, jež uspěly na velkých mezinárodních festivalech, ale zatím nemají českého distributora.

V této sekci se diváci mohou těšit například na snímek režiséra Spikea Leeho Spojenec, kostýmní drama Libertin s Johnnym Deppem a Johnem Malkovichem, nový film Woodyho Allena Match Point - Hra osudu, ale také na úspěšný ruský policejní thriller Útěk nebo filmy ostřílených - víc festivalových než distribučních - bardů, jako jsou Claude Chabrol, André Techiné, Manoel de Oliveira či Takeshi Kitano.

Tradičně Febiofest uvádí premiéru horké české novinky. Letos padla volba na snímek debutujícího režiséra Dana Wlodarczyka Indián a sestřička, příběh o lásce a opovržení, předsudcích a českém maloměstě. Popularitu mezi mladými diváky Febiofestu si získaly i Divné videofilmy, letos mezi nimi aspiruje na oslnivý úspěch například známý teleshoping Eva a Vašek nebo Pamela Andersonová ve filmu Barb Wire, akční sci-fi verzi slavné Casablanky.

Hudební Febiofest stále roste

Popularitu si získal také doprovodný Febiofest Music Festival. Letos vystoupí (zcela zadarmo) obrovské množství kapel v garážích multiplexu a na Malé scéně - převládá world-music, hodně je zastoupena latina, reggae a dub. Nechybí však ani evropský folk, keltská hudba a klezmer. Více najdete na www.febiofest.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám