Hlavní obsah

Fascinující hlas a strhující africký tanec

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Africká zpěvačka a tanečnice Dobet Gnahoré se vrací do pražského Paláce Akropolis. Fenomén world music, který se může pochlubit i cenou Grammy, vystoupí s doprovodnou skupinou 15. září.

Foto: rachot.cz

Dobet Gnahoré.

Článek

O mladé zpěvačce z Pobřeží slonoviny Dobet Gnahoré se začalo více mluvit poté, co získala společnou Grammy se slavnější kolegyní jménem India.Arie za singl Pearls. S úspěchem objela kluby a festivaly v Americe i v Evropě a jejímu albu  Djepka La You se dařilo ve World Music hitparádě WMCE.

Již předtím ale koncertovala v Africe a ve Francii, kde žije. Profesionální kariéru zahájila roku 2004 debutem Ano Neko. O tři roky později vydala řadovou desku Na Afriki a pak Djepka La You. Roku 2006 získala cenu BBC World Music jako nejlepší nový umělec.

Gnahoré zpívá v různých afrických jazycích své spíše introvertní, nevtíravé melodie, ale když chce, ukáže na moment i sílu svého hlasu. Její kytarista a manžel Colin Laroche de Feline písně zdobí drobnými sóly. Doprovází je také baskytara a nejrůznější perkuse, výsledkem je směska afro-beatu, folku, funky a reggae.

Gnahoré už v Praze jednou ukázala, že její koncerty jsou strhující oslavou nádherného intenzivního hlasu a také tance. V létě 2013 pak představila na festivalu Colours of Ostrava projekt Acoustic Africa, v němž se spojila s kolegyněmi Manou Gallo a Kareyce Fotso.

Lístky v cenách od 280 korun jsou v prodeji na www.rachot.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám