Hlavní obsah

Fanfán se vrátil na Riviéru se slávou, ale bez úspěchu

Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANNES

Nostalgie vůči báječným časům francouzské kinematografie byla patrně hlavním důvodem k rozhodnutí zahájit 56. mezinárodní filmový festival v Cannes remakem jednoho z kultovních filmů její historie, Fanfánem Tulipánem.

Foto: tv stubai
Článek

Po padesáti letech se tedy hrdina dobrodružného příběhu z časů Madame Pompadour vrátil na Riviéru, odkud si tenkrát jeho režisér Christian-Jacque odvezl cenu za nejlepší režii. Novou verzi natočil Gérard Krawczyk, známý například filmy Taxi 2 a 3, Gérarda Philipa nahradil Vincent Perez, Ginu Lolobrigidu Penélope Cruzová.

Na úvod Fanfán

Na Azurové pobřeží vstoupil nový Fanfán Tulipán v záři zahajovacího ceremoniálu po proslulém červeném koberci s veškerou myslitelnou reklamou a slávou. Plakáty ho do Cannes provázely patrně po celé Francii, fotografové a kameramani se na schodech do festivalového paláce rvali jeden přes druhého, aby zachytili herce, režiséra Krawczyka či producenta celého projektu Luca Bessona. Slavnostní večer uváděla nádherná Monica Bellucciová a hezké bylo, že se přijela podívat někdejší Adeline, Gina Lolobrigida, která si mimochodem ještě pořád může dovolit obléknout jasně červené šaty s kytičkami. Také půlhodinový střihový film ředitele festivalu Gilese Jacoba, který docela vtipně připomněl historii festivalu včetně některých roztomilých trapasů, byl pro nesoutěžní projekci Fanfána dobrým entrée.

O Vincentu Perezovi v titulní roli se už předem psalo, že ho konečně čeká skutečně hvězdná sláva, že má šanci stát se druhý Philipem. Podle toho i vystupoval, nechal se fotografovat s kyticí červených tulipánů a složil poklonu svému předchůdci, když řekl, že měl celou dobu natáčení pocit, jakoby mu Gérard Philip z nebes napovídal.

Cruzovou Fanfán bavil

Penelope Cruzová, která hraje Adeline, už má sice popularitu dostatečně vybudovanou, ale tvrdí, že Fanfán pro ni byla jedna velká radost. Dala víc než zřetelně najevo naději, že to tím neskončí, že se pro ni možná ve Francii otevře cosi zásadně nového.

"Jsem moc šťastná, že jsem tu roli dostala. Nemohu si sice stěžovat na nedostatek dobré práce ve Spojených státech, ale točit ve Francii, navíc remake tak slavného filmu, bylo prostě úžasné," odpověděla novinářům na dotaz, zda za jejím rozhodnutím točit v Evropě nebyla náhodou nespokojenost s tím, co jí nabízí Hollywood.

V kratších vlnitých vlasech jí to slušelo, a když dostala otázku, proč s ní nepřijel Tom Cruise, jestli snad má moc práce, sice na ni neodpověděla, ale úsměv jí z tváře nezmizel. A za "drzost" napomenul novináře moderátor. Šlo o to, že k novému filmu Larse Von Triera Dogville přijede Cruiseova bývalá manželka Nicole Kidmanová a bulvární listy (i u nás) měly atrakci z toho, že se tu sejdou všichni tři, a že si možná dámy vjedou do vlasů. Cruise ale momentálně v USA točí, takže opravdu nemohl.

Zbytečný film

Tiskovkou a večerním ceremoniálem ale veškerá sláva kolem Fanfána Tulipána nejspíš skončila. Dosud jen šeptané pochybnosti o tom, zda mělo vůbec smysl remake točit, se změnily na jistotu: nemělo. Ani jeden z hereckých představitelů nemá šarm ani kouzlo Philipa a Lolobrigidy, Krawczykův mírně řečeno robustní smysl pro humor má k lehkosti originálu nekonečně daleko. A kvůli mizerně natočeným soubojům, které mají být pomocí kung - fu choreografie patrně hlavním "modernizačním" prvkem filmu, se asi taky těžko bude někdo prát o lístek. Ale uvidíme: v Čechách přijde Fanfán Tulipán do kin v srpnu.

Reklama

Související témata:

Související články

České filmy pojedou do Cannes

Čtrnáctiminutový hraný film Frikasé režiséra Martina Krejčího o tom, "co se může stát, když si host nejlepší restaurace stěžuje, že dostal vynikající frikasé...

V Cannes bude mít premiéru Matrix Reloaded

Nová verze francouzského filmu Fanfán Tulipán zahájí ve středu večer, 56. Mezinárodní filmový festival Cannes 2003. V režii Gérarda Krawczyka se v titulní roli...

Výběr článků

Načítám