Hlavní obsah

V Cannes bude mít premiéru Matrix Reloaded

Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANNES

Nová verze francouzského filmu Fanfán Tulipán zahájí ve středu večer, 56. Mezinárodní filmový festival Cannes 2003. V režii Gérarda Krawczyka se v titulní roli na místě nezapomenutelného Gérarda Philipa představí Vincent Perez, krásnou Adelinu si po Gině Lollobrigidě zahrála Penélope Cruzová.

Foto: Pavel Jaňurek

Ilustrační fotografie

Článek

V následujících jedenácti dnech se na Azurové pobřeží sjedou filmy, tvůrci a herci z celého světa. O Zlatou palmu a další ocenění se bude ucházet dvacet celovečerních hraných a devět krátkometrážních filmů. Ty dlouhé bude hodnotit porota za předsednictví francouzského režiséra Patrice Chereaua (Královna Margot), v níž zasednou mimo jiné herci Meg Ryanová a Jean Rochefort a režiséři někdejších oceněných filmů Steven Soderbergh (Zlatá palma v roce 1989 za Sex, lži a video) a Danis Tanovic (cena za nejlepší scénář Země nikoho v roce 2001). Předsedou poroty krátkých filmů bude režisér Emir Kusturica.

Z programu je patrné, že výběrová komise festivalu nadále pokračuje v tradici přijímání filmů především těch tvůrců, kteří tu už jsou dobře známí a často si z Cannes odnášejí ceny. V soutěži celovečerních hraných filmů tak uvidíme například novinku Alexandra Sokurova, který tu má za posledních pět let v soutěži již čtvrtý film, Larse von Triera, Guse van Santa, André Téchiného, Francoise Ozona. Nový film představí i režisér Clint Eastwood, který nedávno společně s Catherine Deneuveovou předsedal porotě.

Světová premiéra Matrixu

Jakkoliv je zaměření hlavního programu zjevně orientováno především na tituly nezávislých a leckdy velmi umělecky a nekonvenčně orientovaných tvůrců, nedovolí si už několik let ani canneský festival ignorovat největší hollywoodské hity. A tak bude nepochybně jednou z nejžhavějších událostí mimosoutěžní uvedení nejočekávanějšího hitu sezóny, filmu Matrix Reloaded.

Celosvětová premiéra se odehraje 15. května, tedy hned druhý festivalový den a lze očekávat, že někteří z hlavních aktérů projektu si účast v Cannes nenechají ujít. Říše Matrixu, jak ji stvořili bratři Larry a Andy Wachowští, tedy počínaje čtvrtkem opět pohltí milióny diváků. Děj Matrix Reloaded stejně jako filmu Matrix Revolutions, který natáčeli zároveň, a jehož premiéra je plánována na listopad, tvůrci až do poslední chvíle úzkostlivě tají.

Je ale samozřejmě jasné, že Neo (Keanu Reeves), Trinity (Carrie-Anne Mossová) a Morphe (Laurence Fishburne) budou pokračovat v boji proti počítačovým vládcům univerza. A ví se také, že v boji s armádou strojů a jejich arzenálem počítačově nelidských schopností a zbraní budou muset proniknout hluboko do struktur Matrixu a zasáhnout jej na nejcitlivějším místě. Neo se ze svých temných nočních můr navíc dozví, že Trinitiným osudem je smrt. Je ovšem více než pravděpodobné, že jako už jednou, i tentokrát se proti osudu vzbouří...

I Češi se do Cannes vracejí

Očekávat, že se do hlavního canneského programu dostane český celovečerní hraný film, se dnes už jeví jako marnost sama, ale v posledních letech něco z Čech přece jen občas prosákne i na Riviéru.

Je příjemné a do budoucna možná nadějné, že jsou to především nejmladší filmaři. Opět se totiž potvrzuje, že jména, která se v Cannes jednou uchytí, se vracejí. Předloni tu byli zastoupeni dva posluchači FAMU - David Súkup měl v soutěži studentských filmů Světlo a Jan Bubeníček v přehlídce mladých tvůrců film Tři Fuové. Loni převzal scenárista a režisér Martin Krejčí s autorem námětu a spoluscenáristou Vojtěchem Maškem ocenění za třetí místo v mezinárodní soutěži Hartley-Merril Prize za scénář filmu Suplent. A letos byl čtrnáctiminutový hraný film Martina Krejčího Frikasé vybrán do nesoutěžní prestižní přehlídky Quinzaine des Réalisateurs (Čtrnáctideník režisérů), a film Mechanika režiséra Davida Súkupa do soutěžní sekce studentských filmů Cinéfondation.

Kromě filmové prezentace se česká kinematografie zúčastní i akce, která představuje mladé a talentované producenty mezinárodnímu tisku a filmovém průmyslu - pojede na ni předseda Asociace producentů v audiovizi a producent Roku ďábla Pavel Strnad. Na mezinárodním filmovém trhu v Cannes bude českou kinematografii zastupovat stejně jako na Berlinale České filmové centrum, tentokrát pod střechou Media pavilónu.

Související témata:

Související články

Matrix v IMAXu

Dvě pokračování kultovního sci-fi Matrix nazvané v originálu The Matrix Reloaded a The Matrix Revolution budou uvedeny do kin ještě letos, druhý díl na 15....

Dvojku Matrixu předznamená soundtrack

Necelý týden předpremiérou druhého pokračování kultovního snímku Matrix se v pondělí 19. května objeví na trhu album se soundtrack The Matrix Reloaded....

Výběr článků

Načítám