Hlavní obsah

Evropská filmová akademie představila letošní nominace na ceny

V sobotu zveřejnila Evropská filmová akademie (EFA) v rámci festivalu ve španělské Seville nominace na ceny, které jsou považované za evropskou obdobu amerických Oscarů. Česká kinematografie v nominacích zastoupení nemá, navržený film Milada se mezi pětici vybraných nedostal.

Foto: Bohemia Motion Pictures

Český snímek Milada se mezi pětici vybraných nedostal.

Článek

V nominacích do užšího výběru na letošní 31. evropské filmové ceny se prosadil švédsko-dánský snímek Tina a Vore od režiséra Vore režiséra Ali Abbasiho. Nejvyšší trofej může při vyhlašování vítězů 15. prosince získat jak v kategorii nejlepší evropský film, tak i nejlepší režie a ženský herecký výkon.

O cenu za nejlepší film se snímek utká s italsko-francouzským dramatem Dogman režiséra Mattea Garroneho, polským dramatem Studená válka Pawla Pawlikowského a italským koprodukčním snímkem Šťastný Lazzaro režisérky Alice Rohrwacherové. Všechny čtyři snímky jsou nominovány i v kategorii nejlepší režie.

Pětici nominovaných filmů v hlavní kategorii doplňuje snímek režiséra Lukase Dhonta Dívka. O cenu za nejlepší režii se bude jako pátý ucházet izraelský režisér Samuel Maoz za film Dívka.

O držitelích letošních cen udělovaných EFA se rozhodne 15. prosince. Už v říjnu bylo oznámeno, že britský herec a režisér Ralph Fiennes bude vyznamenán čestnou cenou za evropský přínos ke světové kinematografii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám