Hlavní obsah

Eva Koťátková získala prestižní německou uměleckou cenu

Výtvarnice Eva Koťátková získala jako první Češka prestižní německou Uměleckou cenu Dorothey von Stettenové. Ocenění, které každé dva roky uděluje Umělecké muzeum v Bonnu, je určeno umělcům do 36 let a mělo by jim pomoct k prosazení na mezinárodní scéně. S udělením ceny se spojuje také uspořádání výstavy vítězky, díla Koťátkové tak budou v bonnském muzeu k vidění do 17. srpna.

Foto: PRÁVO/Kateřina Farná

Eva Koťátková

Článek

Koťátková ve svých dílech propojuje kresbu, sochařství a performativní umění. Podle uměleckých kritiků staví do nového světla všední činnosti a zkoumá chování lidí v jejich osobním prostředí. V Česku za své dílo získala už v roce 2007 Cenu Jindřicha Chalupeckého.

„Dílo Evy Koťátkové je pokusem o uspořádání precizního a zároveň absurdního lidského konání. Její performativní instalace nabízejí bezpočet skulpturálních vyjádření pro nejrůznější choreografie s mnoha odkazy na dějiny umění, tance a divadla,” zdůvodnila udělení ceny porota bonnského muzea. „Umělecký vývoj Evy Koťátkové nyní získává na mezinárodním významu.”

Uměleckou cenu Dorothey von Stettenové uděluje muzeum v Bonnu od roku 1984. Cenu provází i finanční prémie ve výši 10 000 eur (275 000 korun). V minulosti se porota zaměřovala na německé umělce, letos ale poprvé přišla s novým konceptem. Organizátoři ocenění se chtějí zaměřit na mladé umělce ze zemí, s nimiž Německo sousedí. Jako první vybírali mezi umělci z Česka.

Do soutěže o Uměleckou cenu Dorothey von Stettenové se není možné přihlásit, umělce musí nominovat nezávislí odborníci z oboru. Letos bylo nominováno devět umělců, porota do užšího výběru zvolila pět z nich. Kromě Koťátkové to byli Adéla Babanová, Petra Herotová, Václav Magid a Jakub Nepraš.

Reklama

Výběr článků

Načítám