Hlavní obsah

Erotický obraz Karla Gotta jde do dražby k výročí jeho smrti

Právo, Jan Šída

Adolf Loos Apartment and Gallery nabídne na aukci, která se uskuteční v neděli 4. října od 14 hodin v pražské výstavní síni Mánes, hned několik mistrovských děl z českých i zahraničních sbírek a také obraz zesnulého Karla Gotta.

Anketa u hrobu Karla GottaVideo: Novinky

 
Článek

Nejvýznamnější položkou bude obraz surrealistické malířky Marie Čermínové alias Toyen (1902–1980) s názvem La Dame de pique (Piková dáma). Pochází z autorčina vzácného, sběratelsky mimořádně ceněného takzvaného pařížského období. Vyvolávací cena obrazu je stanovena na 29,9 milionu korun.

Toyen jej namalovala krátce po svém příchodu do Paříže v roce 1926 pod vlivem tamní avantgardy a svým významem předznamenal celou její následující malířskou kariéru.

Obraz byl vůbec poprvé k vidění v Paříži na výstavě autorské dvojice Toyen a Jindřich Štýrský v roce 1926. Konala se v Galerie d’art contemporain. Poté byl ještě mnohokrát vystavován a stejně tak publikován. Patří k jejím velice populárním dílům.

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

Toyen: Piková dáma

Dalšími zajímavými díly na nedělní dražbě budou oleje Josefa Čapka Děti v trávě (vyvolávací cena je 5,9 milionu korun), Jakuba Schikanedera Zimní květ (vyvolávací cena je stanovena na 2,7 mil. korun) a Zahrada (1,5 mil. korun) i Zrzavého Krásná hora (2,8 mil. Kč).

Foto: Adolf Loos Apartment and Gallery

Karel Gott: Milenci ve sprše

Kromě nich jde do dražby také erotický olej před rokem zemřelého zpěváka Karla Gotta nazvaný Milenci ve sprše, jeho vyvolávací cena je 295 tisíc korun.

Součástí komerční aukce je i charitativní dražba obrazů ve prospěch Nadačního fondu Auttalk Kateřiny Sokolové, Nadačního fondu Filipa Venclíka a Domova sociální péče Hagibor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám